Linkovi

13 poginulih u Siriji


13 poginulih u Siriji
13 poginulih u Siriji

Gotovo pola miliona demonstranata izašlo je danas na ulice sirijskog grada Hame dok aktivisti kažu da je tokom današnjih demonstracija protiv predsednika Bašara al-Asada u čitavoj zemlji ubijeno najmanje 13 ljudi.

Najmanje šestoro ubijeno je u predgrađu Damaska zvanom Dumair, kada su prema rečima aktivista snage bezbednosti pucale na demonstrante. Aktivisti kažu da je poginulih bilo i u Homsu i u gradu Maaret al-Numan.

Sirijska vlada je za neke od tih pogibija optužila, kako ih naziva, "naoružane bande", a državna novinska agencija SANA javlja da su u nekoliko gradova održane demonstracije podške vladi.

Aktivisti kažu da je ponašanje sanaga bezbednosti u Hami bilo ublaženo zbog prisustva američkog i francuskog ambasadora, koji su doputovali da bi pokazali solidarnost sa demonstrantima.

Jedna sirijska aktivistkinja je izjavila za Glas Amerike da su stanovnici Hame predali američkom ambasadoru Robertu Fordu video snimak na kome se vide navodna kršenja ljudskih prava od strane sirijskih snaga bezbednosti.

Ford i njegov francuski kolega Erik Ševalije susreli su se sa stanovnicima Hame, ali su otišli iz grada pre početka današnjih protesta.

Predstavnica američkog Državnog sekretarijata Viktorija Nuland, izjavila je da njihova poseta nije bila koordinisana unapred.

Sirijsko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da Fordovo prisustvo u Hami bez prethodnog odobrenja predstavlja "nesumnjiv dokaz" pokušaja Sjedinjenih Država da "pojačaju napetost i nanesu štetu bezbednosti i stabilnosti Sirije".

Grupe za građanska prava kažu da je od početka demonstracija, sredinom marta, u Siriji ubijeno najmanje 1400 civila. Istovremeno, sirijska vlada tvrdi da su teroristi i islamski ekstremisti ubili nekoliko stotina pripadnika snaga bezbednosti.

XS
SM
MD
LG