Linkovi

Bahrein sa opozicijom o pomirenju


Sedište vodeće šiitske opozicione stranke Vefak, u Manami, glavnom gradu Bahreina
Sedište vodeće šiitske opozicione stranke Vefak, u Manami, glavnom gradu Bahreina

Sunitski vladari Bahreina započeli su danas razgovore o pomirenju sa liderima opozicije, posle višemesečnih protesta pripadnika šiitske većine protiv režima, koji su ranije ove godine doveli do primene oštrih mera protiv demonstranata.

Današnji razgovori bili su pretežno ceremonijalne prirode pa su neki članovi opozicije izrazili sumnju u ishod nacionalnog dijaloga koji je naredio kralj Hamad bin Isa al-Kalifa.

Najveća šiitska opoziciona stranka u toj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu, Vefak, odlučila je u poslednjem trenutku da se uključi u takozvani "nacionalni dijalog". Stranka je ranije izražavala zabrinutost da takav dijalog neće biti uverljiv dok vlada drži ključne opozicione ličnosti u zatvoru.

Svih 18 poslanika stranke Vefak podnelo je u martu ostavke na mesta u 40-očlanom donjem domu parlamenta, u jeku oštrih mera protiv prodemokratskih, pretežno šiitskih demonstranata.

U danas objavljenom saopštenju američki Državni sekretarijat pozdravio je odluku stranke Vefak da učestvuje u razgovorima, rekavši da će učešće te stranke dodati "važan glas" procesu koji ima potencijal da posluži kao sredstvo za reforme i pomirenje.

Vlada Bahreina je ranije objavila da će razgovori obuhvatiti politiku, ekonomiju i ljudska prava.

Ranije ove nedelje, kralj Bahreina najavio je osnivanje komisije koja će ispitati moguća kršenja ljudskih prava tokom nedavnih demonstracija.

XS
SM
MD
LG