Linkovi

Nove pogibije demonstranata u Siriji


Libanci i Sirijci koji žive u Libanu demonstriraju u znak solidarnosti sa prodemokratskim protestima u Siriji
Libanci i Sirijci koji žive u Libanu demonstriraju u znak solidarnosti sa prodemokratskim protestima u Siriji

Aktivisti kažu da su sirijske snage bezbednosti ubile najmanje šest osoba tokom današnjih protesta desetina hiljada ljudi širom zemlje, protiv predsednika Bašara al-Asada.

Demonstranti su se danas okupljali u blizini turske granice, u centralnoj Siriji i u nekim područjima Damaska. Grupe za građanska prava kažu da je od izbijanja protesta, sredinom marta, ubijeno više od 1400 ljudi, pretežno nenaoružanih demonstranata.

Pojedinosti o događajima u Siriji teško je proveravati iz nezavisnih izvora jer je vlada dozvolila ulaz u zemlju samo malom broju stranih novinara, kojima je sloboda kretanja organičena.

Do današnjeg nasilja došlo je u vreme kada je američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila da vreme ističe za sirijsku vladu.

Ona je govorila danas u prestonici Litvanije, Vilnjusu, gde se održava skup pod nazivom „Zajednica demokratija.“

„Apsolutno je jasno da sirijskoj vladi ističe vreme. Nema nikakve sumnje u to. Ili će vlada omogućiti ozbiljan politički proces, koji uključuje održavanje mirnih protesta širom zemlje, kao i otpočeti produktivni dijalog sa članovima opozicije i civilnog društva, ili će otpor biti sve organizovaniji,“ rekla je Klinton.

Državna sekretarka je takođe navela da iz Sirije do sada nije stigla, kako se izrazila, „koherentna i konsistentna poruka.“

„Znamo šta treba da preduzmu. Moraju otpočeti istinsku tranziciju ka demokratiji, a jedan sastanak sa opozicijom u Damasku nije dovoljan za ostvarivanje tog cilja.“

Sirijska vlada nastavlja sa brutalnim gušenjem anti-vladinih demonstranata, koji zahtevaju njegov odlazak sa vlasti.

Prema video materijalu objavljenom na internetu, u drugom po veličini gradu Alepu, može da se vidi kako su juče provladine bande napale stotine demonstranata na najmanje dve lokacije. Bio je to prvi put da izbiju demonstracije u tom ključnom gradu.

XS
SM
MD
LG