Linkovi

90 godina Kineske komunističke partije


Kineski predsednik Hu Đintao drži govor u Velikoj sali naroda, u pekingu, povodom 90. godišnjice Kineske komunističke partije
Kineski predsednik Hu Đintao drži govor u Velikoj sali naroda, u pekingu, povodom 90. godišnjice Kineske komunističke partije

Kineski predsednik Hu Đintao obeležio je danas 90. godišnjicu Kineske komunističke partije rekavši hiljadama njenih funkcionera i članova da partija mora da osigura ekonomski rast uz istovremenu kontrolu stabilnosti društva.

U 90-minutnom govoru u Velikoj sali naroda, u Pekingu, koji je prenosila televizija, Hu je izdvojio korupciju kao najveću opasnost po legitimnost partijske vladavine. On je upozorio da bi korupcija mogla da staje partiju podrške i poverenja naroda.

Kineski lider je rekao da je partija izvukla pouke iz svojih grešaka i uspela da ih ispravi, ali nije pominjao politiku vođenu tokom prvih nekoliko decenija vladavine, koja je dovela do smrti miliona ljudi.

Kinesku komunističku partiju osnovala je 1921. godine u Šangaju grupa intelektualaca, a preuzela je vlast u Kini 1949. godine posle dugog, krvavog građanskog rata sa nacionalistima. Posle smrti Mao Zedonga 1976. vođstvo je preuzeo Deng Šaoping, započevši reforme koje su dovele do toga da Kina postane druga po veličini ekonomija u svetu.

XS
SM
MD
LG