Linkovi

Robert Gejts otišao sa položaja


Robert Gejts, bivši sekretar za odbranu SAD
Robert Gejts, bivši sekretar za odbranu SAD

Robert Gejts je došao u američki Sekretarijat za odbranu 2006, u vreme administracije predsednika Džordža Buša i u ključnom trenutku rata u Iraku.

To, što je tako dugo ostao na položaju, smatra se rezultatom njegove sposobnosti da politiku ostavi po strani.

"On je čovek od integriteta, otvorenosti i zdravog razuma. On zna da je zadatak odbrane zemlje važniji od bilo koje političke stranke", rekao je o njemu Džordž Buš.

Analitičar konzervativnog instituta Fondacija Heritidž, Džejms Karafano, kaže da je Gejts bio uspešan jer je činio ono što mu šef kaže.

"Ljudi se čude kako je on mogao da radi i za predsednika Buša i za predsednika Obamu, zbog njihovog potpuno različitog stila rukovođenja. U spoljnoj politici postoji kontinuitet ali je retorika potpuno različita. Ipak, ista ta ličnost dobro je služila obojici", kaže Karafano.

Gejts je nadgledao slanje pojačanja u Irak, za koje analitičari kažu da je preokrenulo tamošnji rat i dovelo do okončanja američkih borbenih operacija.

U Avganistanu, slična operacija sprovedena pod Gejtsom dovela je do tekućeg smanjenja snaga. Analitičari kažu da je budućnost oba ta angažmana još neizvesna, ali da je Gejts uvek najveću prednost davao bezbednosti i dobrobiti američkih vojnika.

"Više od bilo koga osim predsednika ja sam odgovoran što ste vi ovde. Ja sam osoba koja je potpisala naređenja o tome i to me muči svakoga dana poslednje četiri i po godine", rekao je Gejts na jednom susretu sa vojnicima.

Gejts je više puta posetio Avganistan i Irak i često se susretao sa vojnicima koji su rizikovali živote. Emotivno je govorio o njima, podsetivši se jednom na marinskog majora poginulog tokom svoje četvrte misije u Iraku.

"Svake večeri pišem pisma porodicama mladih Amerikanaca, kao što je bio Dag Zembiek. Oni su sinovi i kćeri naše zemlje", rekao je Gejts.

Gejts je poznat po tome da govori jasno i otvoreno, pa je to činio i tokom poslednjeg meseca na položaju, na primer kada je u februaru govorio u američkoj Vojnoj akademiji.

"Po mom mišljenju, svaki budući sekretar za odbranu koji bude savetovao predsednika da ponovo šalje velike kopnene snage u Aziju, na Bliski istok ili u Afriku, 'trebalo bi da ode na pregled glave" - kako je jednom rekao general Makartur", rekao je Gejts.

Evropskim članovima NATOa rekao je da njihov mali doprinos u novcu i vojnicima slabi alijansu. Još jednom Džejms Karafano iz Fondacije Heritidž:

"Sve što je sekretar Gejts rekao uoči odlaska je apsolutna istina. NATO ne plaća dovoljno. Misije ne možemo da ukidamo, a moramo da kupujemo novu opremu. Tokom svoje četiri godine nije učinio ništa da se pripremi za to", rekao je Karafano.

U trenutku kada Gejts napušta položaj američka administracija je suočena sa domaćom javnošću koja se umorila od rata i koja pojačava pritisak za smanjenje troškova za odbranu. Gejts upozorava da bi Sjedinjene Države morale da preispitaju svoju ulogu u svetu.

"Da li šaljemo poruku ostatku sveta - a pri tom mislim na Kinu, Iran, Severnu Koreju i druge zemlje - da Sjedinjene Države zatvaraju radnju, odlaze kući i ponovo se povlače u tvrđavu zvanu Amerika"?

Gejts kaže da je to pitanje na koje sada moraju da odgovore zakonodavci, a sa njima i čitava zemlja.

XS
SM
MD
LG