Linkovi

Usvojene mere štednje u Grčkoj


Usvojene mere štednje u Grčkoj
Usvojene mere štednje u Grčkoj

Grčki parlament odobrio je prvi korak u zavođenju novih, opsežnih mera štednje radi obezbeđivanja međunarodne finansijske pomoći zemlji, koja trpi tešku dužničku krizu. Na današnoj sednici parlamenta usvojen je plan premijera Jorgosa Papanderua kojim se predviđa znatno povećanje poreza, smanjenje javnih troškova i prodaja imovine u javnom vlasništvu.

Dok su zakonodavci glasali o planu, policija se sukobljavala sa učesnicima protesta koji već drugi dan traju ispred zgrade parlamenta, u centru Atine.

Pošto su mere štednje usvojene, Grčka bi mogla da dobije 17 milijardi dolara pomoći u okviru finansijskog paketa od 156 milijardi dolara, koji su Međunarodni monetarni fond i Evropska unija odobrili prošle godine. Bez usvajanja pooštrenih mera štednje, Grčka bi se već idućeg meseca našla u opasnosti da bankrotira, što je moglo lančano da poremeti finansijska tržišta u Evropi i u svetu.

U jeku glasanja u parlamentu, grčki premijer Papandreu ponovo je zatražio podršku predloženom planu i pozvao poslanike da učine sve da bi se izbeglo bankrotstvo zemlje. Zakonodavci bi trebalo u četvrtak da glasaju o pojedinačnim planiranim merama štednje.

U sukobima sa demonstrantima ispred zgrade parlamenta policija je upotrebljavala suzavac da bi rasterala učesnike protesta. Istovremeno, u toku je i dvodnevni štrajk radnika koji je juče počeo u znak protesta zbog dodatnih mera štednje. U jučerašnjem protestima u Atini učestvovalao je oko 20 hiljada ljudi. Protest je počeo mirno, ali je kasnije došlo do sukoba. Najmanje 4500 policajaca borilo se šok bombama, suzavcem i palicama protiv demonstranata koji su bacali kamenice.

Veliki broj učesnika protesta smatra da plan štednje u iznosu od oko 40 milijardi dolara, nesrazmerno teško pogađa radnike i penzionere, dok su bogati pošteđeni tih mera. Zvaničnici Evropske unije upozorili su Grčku da nema drugog izbora nego da usvoji pooštreni plan štednje.

XS
SM
MD
LG