Linkovi

Kineski premijer na evropskoj turneji


Radnik u fabrici automobila u Birmingemu drži zastave Kine i Velike Britanije, tokom posete kineskog premijera
Radnik u fabrici automobila u Birmingemu drži zastave Kine i Velike Britanije, tokom posete kineskog premijera

Kineski premijer Ven Điabao okončao je trodnevnu posetu Britaniji razgovorima o trgovinskoj saradnji.

Britanija i Kina danas su objavile sklapanje trgovinskog sporazuma vrednog 2 milijarde i 200 miliona dolara. Vest je objavljena posle sastanka u Londonu između kineskog premijera Vena Điabaoa i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

"Ova trgovina i investicije znače poslove, rast i prosperitet za sve nas, pa me stoga raduje da smo danas potpisali nove sporazume vredne milijardu i 400 miliona funti. To obuhvata memorandum o razumevanju između BG grupe i Kineske banke za odobravanje kredita od milijardu i po, za proširenje njihovog poslovanja u Kini", rekao je Kameron.

Kameron je dodao da su se dve strane dogovorile o bilateralnoj trgovini od sto milijardi dolara do 2015. Međutim, za evropske lidere ljudska prava u Kini su takođe važna tema.

"Razmenili smo gledišta o ljudskim pravima. Na tom polju Kina i Ujedinjeno kraljevstvo bi trebalo da se uzajamno poštuju, da poštuju činjenice, uzajamno se tretiraju kao jednaki, da sarađuju umesto da upiru prstom i da na pravi način rešavaju razlike putem dijaloga", rekao je Ven.

Kineski premijer nastavlja evropsku turneju posetom Nemačkoj.

XS
SM
MD
LG