Linkovi

Žurba da se pomogne Grčkoj


Demonstrant šutira kanister sa suzavcem koji je ispalila grčka policija tokom demonstracija ispred zgrade parlamenta, u Atini
Demonstrant šutira kanister sa suzavcem koji je ispalila grčka policija tokom demonstracija ispred zgrade parlamenta, u Atini

Političari u Grčkoj i izvan nje žure da je izbave tu zemlju opterećenu dugovima i tako spreče da njeno bankrotstvo uvuče Evropu u još veću ekonomsku krizu.

Francuska i Nemačka zaobišle su danas svoja neslaganja, obećavši da će novi paket mera za spasavanje biti spreman što je pre moguće.

Sporazum je postignut pošto je grčki premijer Jorgos Papandreu imenovao novog ministra finansija, u okviru rekonstrukcije vlade sa ciljem da se osigura usvajanje novih, kontroverznih smanjenja budžeta.

Mere štednje koje je predložila grčka vlada izazvale su višenedeljne proteste i podstakle dva člana Papandreuove vlade da podnesu ostavke na poslaničke položaje u parlamentu.

Novi ministar finansija Evangelos Venizelos uporedio je preuzimanje tog položaja sa polaskom u rat, poručivši Grcima "zemlja mora biti spasena i biće spasena".

Usvajanje mera štednje bilo je uslov za dobijanje prošlogodišnje pomoći u vrednosti od 160 milijardi dolara od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

XS
SM
MD
LG