Linkovi

U Siriji ubijeno 16 demonstranata


Na snimku skinutom sa Ju tjuba demonstranti u gradu Daelu sklanjaju se ispred tenkova. Autentičnost snimka nije moguće proveriti iz nezavisnog izvora
Na snimku skinutom sa Ju tjuba demonstranti u gradu Daelu sklanjaju se ispred tenkova. Autentičnost snimka nije moguće proveriti iz nezavisnog izvora

Sirijske snage bezbednosti ubile su danas najmanje 16 demonstranata, dok vlada proširuje nasilno ugušivanje drugačijeg mišljenja.

Očevici i aktivisti kažu da su snage bezbednosti pucale bojevom municijom na demonstrante u nekoliko gradova, u kojima su hiljade Sirijaca izašle na ulice ponovo tražeći ostavku predsednika Bašara al-Asada.

Prema izveštajima zapadnih agencija, najmanje dvoje ljudi je poginulo u žarištu protesta, gradu Homsu, a još dvoje u istočnom gradu Deir el-Zuru. Među poginulima je najmanje jedan tinejdžer.

Antivladini protesti održani su i u drugim gradovima, uključujući Daru i Latakiju, kao i u blizini prestonice, Damaska.

Nemiri su se danas prelili i u susedni Liban, gde je dvoje ubijeno posle jednog protesta protiv režima predsednika Asada. Stanovnici jedne četvrti grada Tripolija, naseljene Sunitima, sukobili su se sa stanovnicima četvrti u kojoj žive pripadnici šiitske sekte alavita, kojoj pripada i porodica predsednika Asada.

Ranije danas, sirijske snage bezbednosti sprovele su nove oružane akcije na nemirnom severozapadu zemlje, gde su tenkovi i vojnici ušli u još dva grada.

Aktivisti za ljudska prava i očevici kažu da je veliki broj vojnika ušao u grad Maret al-Numan, koji leži na putu između Damaska i Alepa. Snage bezbednosti takođe su ušle u grad Kan šeikun.

XS
SM
MD
LG