Linkovi

Nastavak krize u Grčkoj


Demonstranti u Atini juče su vodili ulične bitke sa policajcima, tokom protesta protiv novih, strogih mera štednje za izbavljenje Grčke iz dugova
Demonstranti u Atini juče su vodili ulične bitke sa policajcima, tokom protesta protiv novih, strogih mera štednje za izbavljenje Grčke iz dugova

Grčki premijer Jorgos Papandreu objavio je da će danas osnovati novu vladu koja bi trebalo da sprovede nove mere štednje povezane sa odobravanjem međunarodnog kredita za izbavljenje Grčke iz dugova.

Pošto su razgovori sa opozicijom o osnivanju koalicije propali, Papandreu je rekao da će odmah po osnivanju nove vlade tražiti glasanje o poverenju.

Papandreu je to izjavio juče, dan posle žestokih sukoba na demonstracijama protiv planova za uvođenje novih smanjenja troškova i povećanja poreza, neophodnih za obezbeđivanje novog paketa međunarodne finansijske pomoći.

Ranije danas, dva poslanika vladajuće stranke podnela su ostavke zbog neslaganja sa novim vladinim planom za stezanje kaiša.

Papandreu je dobio podršku francuskog predsednika Nikole Sarkozija, koji je pozvao evropske vlade da se udruže i pomognu Grčkoj da prebrodi finansijsku krizu. Sarkozi je danas rekao da članice Evropske unije imaju dužnost da učine sve što je potrebno da osiguraju stabilnost evra.

Papandreu je izjavio da mu je za njegov ekonomski plan potreban konsenzus kako bi Grčka mogla da dobije sledeću, preko potrebnu pozajmicu od 160 milijardi dolara od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Mnogi opozicioni poslanici, pa čak i neki iz njegove Socijalističke stranke, protive se premijerovom planu za smanjenje troškova u vrednosti od više milijardi dolara, povećanju poreza i prodaji mnogih državnih poseda.

Građani Grčke takođe izražavaju nezadovoljstvo što se od njih traži da podnesu nove žrtve.

XS
SM
MD
LG