Linkovi

Izbeglička kriza u Turskoj


Sirijske izbeglice nose, preko granice sa Turskom, hranu Sirijcima koji još nisu uspeli da pobegnu iz zemlje
Sirijske izbeglice nose, preko granice sa Turskom, hranu Sirijcima koji još nisu uspeli da pobegnu iz zemlje

Dok sirijske snage ulaze u opkoljeni Džisr al-Šugur, hiljade izbeglica pokušavaju da pobegnu od krvoprolića u Tursku, gde se podižu dodatni logori za smeštaj novih izbeglica. Dopisnik Glasa Amerike Henri Ridžvel, javio se iz logora u Jaladagiju, gde je mnogim izbeglicama preko potrebna pre svega medicinska pomoć.

Prijemno odeljenje u bolnici u Antakiji, sprema se za prihvat najnovijeg pacijenta iz Sirije. Bolesnu devojčicu je do turske granice donela njena očajna majka – koja je povrh svega trudna. Vozač hitne pomoći kaže da nasilje u Siriji i opasno putovanje znači da su tamošnje bolnice prepune bolesnika i ranjenika.

Sukobi u Džisr al-Šuguru i okolini na severu Sirije, prisilili su hiljade u bekstvo. Mnogi su snimili užasavajuće prizore mobilnim telefonima i kamerama. U pograničnom selu Harabđoz, izbeglice podižu šatore i čekaju da pređu u Tursku. Jedan od izbeglica koji nije hteo da se predstavi, opisao je situaciju sa kojom su suočeni.

„Nema mleka za decu. Poneli smo koliko smo mogli, ali se to potrošilo. Gađaju kuće, a juče su strelci gađali i nas. Svi ovi ljudi neće preživeti, jer su im spalili letinu. Sada je to u svakom slučaju postala sektaška stvar.“

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice upozorava da se kriza povećava.

Najnovije cifre koje je UNHCR dobio sa granice ukazuju da je pet hiljada i 51 osoba pobegla iz Sirije od nasilja i progona u svojoj zemlji.“

Očevici veruju da bi prava cifra mogla da bude dvostruka, kada bi se uračunali i oni koji su ilegalno prešli granicu. Izbeglice se odvode u logore kao što je ovaj u Jaladagiju. Tu se smeštaju u fabrici duvana koja se ne koristi, koja je pod jakim obezbeđenjem. Kada smo pokušali da razgovaramo sa izbeglicama kroz ogradu, odmah se pojavila policija. Na ulazu smo sreli tursku porodicu koja pokušava da uđe da vidi svoje rođake iz Sirije. Turske vlasti ne dozvoljavaju ulazak u logor. Jašar Seldžuk pokušava da vidi svoje nećake.

Moja rodbina je iz sela oko Latakije. To su siromašni nenaoružani ljudi, nisu naoružan svet koji bi mogao da uradi bilo šta protiv vlasti, to su pretežno žene, deca i starije osobe.“

Turske vlasti održavaju veoma strogo obezbeđenje. Ne dozvoljavaju nam da uđemo i razgovaramo sa bilo kim. Ipak, rekli su nam da je tu u različitim objektima i šatorima smešteno oko tri hiljade ljudi. Takođe, u blizini sirijske granice, organizuju se dodatni logori za izbeglice.

Turska upozorava da će joj možda biti potrebna međunarodna pomoć da bi savladala izbegličku krizu. Dok sve veći broj Sirijaca beži iz svoje zemlje, polako se pomalja punija slika nasilja i haosa sa kojim se suočavaju ti ljudi.

XS
SM
MD
LG