Linkovi

Privatni investitori da pomognu Grčkoj


Grčki građani protestuju protiv mera štednje koje je uvela vlada nastojeći da izbegne finansijski kolaps
Grčki građani protestuju protiv mera štednje koje je uvela vlada nastojeći da izbegne finansijski kolaps

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je danas u parlamentu da će privatni investitori morati da pomognu novi paket pomoći za izbavljenje Grčke iz dugova.

Šojble je rekao da ministri finansija Evropske unije osnivaju radnu grupu koja će pronaći "dobro rešenje" za uključivanje privatnog sektora, kakvo bi mogla da podrži Evropska centralna banka.

Šojble je izneo gledište da bi vlasnici obveznica morali da preuzmu deo tereta drugog paketa mera za izbavljenje Grčke, predloživši da se za 7 godina produži rok za njihovu naplatu, kako bi se Grčkoj dalo dovoljno vremena da reši svoje ekonomske probleme.

Privatni investitori oklevaju da prihvate gubitke ili da reprogramiraju grčka dugovanja, dok je Evropska centralna banka juče saopštila da se protivi učešću privatnog sektora ako ono nije "potpuno dobrovoljno".

Funkcioneri su ranije izjavili da bi novi paket pomoći Grčkoj mogao da dostigne vrednost od 130 milijardi dolara. Grčka je već jednom izbegla ekonomski kolaps prošle godine, kada su joj Evropska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili kredit od 158 milijardi dolara. Ali statistički podaci pokazuju da grčka privreda posustaje uprkos uvođenju strogih mera štednje i drugih reformi.

XS
SM
MD
LG