Linkovi

Nezavidan položaj sobarica u SAD


Sobarice često ne prijavljuju napade iz straha da će izgubiti posao
Sobarice često ne prijavljuju napade iz straha da će izgubiti posao

Dva istaknuta bankara su proteklih nedelja uhapšena u Njujorku, pod optužbama da su seksualno napali hotelske sobarice. Ti slučajevi skreću pažnju na opasnosti sa kojima su suočene sobarice, od kojih se većina smatra ranjivim, siromašnim i anonimnim ženama.

Destine hotelskih sobarica izašle su prošle nedelje na ulicu u Njujorku, da javno izvrgnu ruglu bivšeg izvršnog direktora Medjunarodnog monetarnog fonda, Dominika Stros-Kana, ispred ulaza u sud u koji je doveden da bi se izjasnio o optužbi za seksualni napad. Dok je izlazio iz suda, žene su skandirale: „Sram te bilo!“ Sobarice su došle iz solidarnosti sa navodnom žrtvom. Jedna od njih, Biviana Vaskez, kaže da su došle da se bore za osnovno pravo.

„Potrebni su nam poštovanje i pravda. To je sve što tražimo, jer radimo da bismo preživele kao i svi drugi.“

Ekskluzivni njujorški hotel „Pjer“, 29. maja je bio poprište još jednog navodnog seksualnog napada, u koji je umešan bivši predsednik egipatske Aleksandrijske banke, Mahmud Abel Salam Omar. I on je uhapšen pod optužbom da je zlostavljao sobaricu. Mnoge hotelske sobarice u Americi su imigrantkinje. Žena koja je optužila Stros-Kana je 32-ogodišnja udovica iz Gvineje, koja podiže 15-ogodišnju ćerku.

Bivši izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan optužen je za napad na sobaricu u hotelu "Sofitel" u Njujorku
Bivši izvršni direktor MMF-a Dominik Stros-Kan optužen je za napad na sobaricu u hotelu "Sofitel" u Njujorku

Dorčen Lajdhold, iz Pribežišta za porodice, organizacije koja pomaže zlostavljanim ženama, opisuje navodnu žrtvu na osnovu čestih susreta sa ženama iz Gvineje.

„Ako je tipična, onda ona izuzetno naporno radi, čini sve da bi izdržavala sebe i ćerku i verovatno šalje novac članovima porodice u Gvineji da bi im pomogla.“

Savetnica u Pribežištu za porodice, Marijama Dialo, ističe da nasilnici često koriste strah sobarica iz inostranstva da će izgubiti posao ako prijave napad.

„Kriminalac tako i razmišlja: ‘ako je povredim, ona možda i ne zna kako to da prijavi policiji, možda nema dokumenta i neće ništa prijaviti zbog svog imigrantskog statusa. Ili je možda u tolikoj oskudici, da će mi jednostavno dopustiti da to učinim’.“

Ranjivost sobarica iza zatvorenih vrata je problem kojim počinju da se bave sindikati hotelskih radnika, da bi im pomogli da se odbrane od zlostavljanja i napada gostiju. Specijalista za bezbednost, Entoni Roman, ukazuje da hotelska uprava može da preduzme mere da pomogne sobaricama.

To obuhvata tehnologiju, vođenje postupaka i protokola i dobar bezbednosni menadžment. To su stvari za koje sindikat može da se bori u interesu hotelskih radnika i drugih vrsta posluge.“

Jedno od predloženih tehničkih rešenja je dugme za paniku, elektronski uredjaj koji bi uputio alarm u slučaju nevolje. Šta god sud bude odlučio, slučajevi Stros-Kana i Omara, skrenuli su pažnju na nevolje hotelskih sobarica, koje se nadaju da će to dovesti do bolje zaštite od opasnih gostiju.

XS
SM
MD
LG