Linkovi

Stros-Kan izjavio da se ne oseća krivim


Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, Dominik Stros-Kan u pratnji supruge napušta sud u Njujorku
Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, Dominik Stros-Kan u pratnji supruge napušta sud u Njujorku

Stros-Kana, u pratnji supruge i tima pravnika, ispred suda je dočekala grupa žena odevenih u uniforme hotelskih spremačica, koje su skandirale „Sram te bilo!“. Njegov sledeći izlazak pred sud je zakazan za 18. juli. Francuz je optužen za napad na 32-ogodišnju doseljenicu iz Afrike, kada je prošlog meseca došla da spremi njegov apartman u luksuznom njujorškom hotelu „Sofitel“.

„Gospodin Stros-Kan je danas izjavio da nije kriv. Njegovo saopštenje je bilo rečito, energično saopštenje u kojem je odbacio ove optužbe. Jedino što ćemo da kažemo je nešto što smo već rekli prilikom prvog pojavljivanja u ovom slučaju. Prema našoj proceni, kada budu izneti dokazi, biće jasno da u ovom slučaju nema elemenata prinude, naprotiv,“ rekao je advokat Stros-Kana, Bendžamin Brafman.

Stros-Kan je dao ostavku na položaj izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda nekoliko dana posle hapšenja 14. maja u prvoj klasi aviona kompanije „Er Frans“, nekoliko minuta pre polaska iz Njujorka za Pariz. On je u kućnom pritvoru, otkako je prošlog meseca oslobođen pritvora uz kauciju i jemstvo u iznosu od šest miliona dolara.

„Žrtva vam poručuje da sva moć Dominika Stros-Kana, novac i uticaj širom sveta, neće moći da spreče da istina o onome šta joj je radio u toj hotelskoj sobi, izađe na videlo,“ rekao je Kenet Tomson, advokat spremačice.

62-ogodišnji Stros-Kan, ako bude osuđen na osnovu optužbi za kriminalni seksualni akt prvog stepena, pokušaj silovanja, seksualni napad, nelegalno zadržavanje i neodobreno dodirivanje, mogao bi da dobije zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Stros-Kan je već bio upleten u seksualne skandale. 2008. godine se izvinjavao za – kako je sam formulisao – „pogrešnu procenu“, posle afere sa jednom od potčinjenih službenica.

XS
SM
MD
LG