Linkovi

Prvo lečenje matičnim ćelijama


Istraživanje matičnih ćelija
Istraživanje matičnih ćelija

Američki lekari prvi put su počeli da leče pacijente embrionskim matičnim ćelijama, pošto je američka vlada ranije odobrila taj kontroverzni metod.

Biotehnološka kompanija Geron korporejšn saopštila je da je kliničko lečenje započeto u jednoj bolnici, u južnoj državi Džordžiji. U danas objavljenom saopštenju pomenuta kompanija kaže da će u okviru toga biti lečeni pacijenti sa trajnim povredama kičmene moždine. Predsednik i direktor Gerona, Tomas Okarma, rekao je da je taj opit prekretnica na putu ka primeni lečenja sa matičnim ćelijama dobijenih iz ljudskih embriona.

Američki Sekretarijat za hranu i lekove dao je januara 2009. godine dozvolu toj kompaniji, sa sedištem u Kaliforniji, da započne klinička ispitivanja nove metode.

Embrionske matične ćelije su posebna vrsta ćelija koje mogu da se pretvore u bilo koju drugu vrstu ćelija ljudskog organizma. Naučnici se nadaju da će njima moći da leče razne, za sada neizlečive bolesti i povrede. Međutim taj metod izaziva duboke kontroverze, jer dobijanje embrionskih matičnih ćelija podrazumeva razaranje embriona.

XS
SM
MD
LG