Linkovi

Moguća rekordna sezona uragana na Atlantiku


Moguća rekordna sezona uragana na Atlantiku
Moguća rekordna sezona uragana na Atlantiku

Američka Uprava za okeanografiju i atmosferu predviđa rekordnu sezonu uragana u Meksičkom zalivu i duž atlantske obale. Ta sezona počinje 1. juna pa se strahuje da bi uragani mogli da izazovu obimno zagađenje obale naftom izlivenom iz oštećene podmorske bušotine.

Direktorka Uprave za okeanografiju i atmosferu, Džejn Lubčenko, rekla je da tome doprinose nebično visoka temperatura vode i drugi faktori, i da bi ova sezona mogla da bude jedna od najaktivnijih.

"14 do 23 uragana, sa vetrom od preko 120 kilometara na sat, od kojih bi 3 do 7 mogli da budu kategorije 3, 4 ili 5," rekla je Lubčenko.

To znači da bi uragani mogli da široko rasprše naftu izlivenu u Meksičkom zalivu, iako je površina naftne mrlje mnogo manja od površine koji zahvataju uragani.

Stručnjaci navode četiri scenarija, uključujući repršivanje nafte po velikoj površini i njeno mešanje sa vodom.

"Moguće je da voda koju uragan gura ka obali donese naftu duboko u kopno, doklegod naplavljena voda bude dosegla," rekla je Lubčenko, dodajući da je manja količina nafte, koja je bila zahvaćena kružnim strujama i mogla da stigne do obale Floride, sada iskliznula iz struje.

Ali ta nafta bi mogla i da se vrati u nju i tako ponovo podstakne sumorne prognoze.

XS
SM
MD
LG