Linkovi

Kina odbacuje tvrdnje o juanu


Kina odbacuje tvrdnje o juanu
Kina odbacuje tvrdnje o juanu

Peking je oštro reagovao na odluku američkog Predstavničkog doma da usvoji nacrt zakona kojim bi se Kina kaznila zbog navodnog veštačkog održavanja niske vrednosti svoje valute. Kinesko ministarstvo inostranih poslova kaže da će taj nacrt, ako bude ozakonjen, imati negativan globalni uticaj. Ali analitičari se ne slažu oko njegovih mogućih implikacija.

Kina nije oklevala da izrazi gnev prema predlogu američkog zakona za njeno kažnjavanje zbog navodno veštački niske vrednosti juana.

"Korišćenjem kursa razmene valuta kao izgovora za igranje sa trgovinskim protekcionizmom ne postiže se ništa osim velike štete po kinesko-američke ekonomske i trgovinske veze, kao i negativnih posledica po ekonomije obe zemlje i ekonomiju sveta", rekla je Đing Ju.

Kina odbacuje tvrdnje da manipuliše svojom valutom, ali predsednik Barak Obama i mnogi američki zakonodavci kažu da njena niska vrednost zatvara radna mesta u Americi i doprinosi ogromnom trgovinskom deficitu između dve zemlje. Iako je primarno usmerena ka Kini, novom merom kažnjavale bi se i druge zemlje koje namerno snižavaju vrednost svoje valute.

"Širom sveta, valute Japana, Švedske i Švajcarske takođe su relativno nerealno niske. To je globalni, a ne samo kineski problem".

Ekonomista u američkom Institutu za ekonomsku politiku, Robert Skot, kaže da ipak ne očekuje neki dugoročni uticaj ovakvog zakona.

"Ne verujem da će on značajnije uticati na ukupne američko-kineske odnose. Mislim da bi druge zemlje mogle da kopiraju Sjedinjene Države, ali to ni u kom slučaju neće dovesti do globalnog ekonomskog rata," kaže Skot.

Ali drugi ekonomisti se ne slažu, kao Ding Žiđe, sa Univerziteta za međunarodni biznis i ekonomiju, u Pekingu.

"To će baciti senku na kinesko-američku i na svetsku trgovinu. U stvari, pitanje vrednosti valuta je mač koji preti i kinesko-američkoj trgovini i trgovini u globalnom kontekstu, zbog čega bi se trebalo zabrinuti", kaže Ding.

Američka privredna komora u Kini protivi se tom nacrtu i kaže da bi on pogoršao trgovinski deficit i verovatno premestio deo kineske proizvodnje u zemlje sa još jeftinijom radnom snagom. Da bi postao zakon, pomenuti nacrt morao bi da bude usvojen i u Senatu i potpisan od strane predsednika Obame. Članovi Senata glasaće o tom pedlogu tek posle izbora, koji se održavaju u novembru.

XS
SM
MD
LG