Linkovi

Ekonomska pitanja u trci za položaj guvernera Kalifornije


Republikanski kandidat za polo\aj senatora iz Kalifornije, Karli Fjorina
Republikanski kandidat za polo\aj senatora iz Kalifornije, Karli Fjorina

Drugog novembra Amerikanci će birati svih 435 članova Predstavničkog doma i više od trećinu od 100 članova Senata. Sve dosadašnje ankete pokazuju da je za birače ekonomija glavno izborno pitanje i da će se odlučiti za one kandidate za koje misle da će podstaći privredu i obnoviti napredak.

Sa nacionalnom stopom nezaposlenosti od 9,6 procenata, koja je u Kaliforniji skoro tri procenta veća, Amerikancima su potrebna radna mesta.

Sadašnja senatorka, demokrata Barbara Bokser, kaže da su radna mesta najvažnija vladina briga. Ona se nada da će poreskim olakšicama podstaći ekobiznise. Njena republikanska rivalka, bivša direktorka Hjulet-Pakarda Karli Fjorina, kaže da će smanjiti poreze i saseći državne troškove kako bi privatni sektor počeo da raste i otvara radna mesta.

Slična debata vodi se u trci za položaj guvernera, u kojoj se bivša direktorka Ibeja, republikanka Meg Vitman, suočava sa bivšim guvernerom, demokratom Džerijem Braunom.

"Vrlo je jasan kontrast između mene i moje rivalke, Meg Vitman", kaže Džeri Braun.

"Spremna sam da Džeriju Braunu pružim najtežu bitku u njegovih 40 godina u politici", uzvratila je Meg Vitman.

Propast kredita za nekretnine 2007. godine izazvao je najgoru recesiju u zemlji u proteklih 70 godina. U gradu Stoktonu, nezaposlenost je 17 odsto. U ovom kraju, gotovo trećina ljudi prestala je da otplaćuje kredite za kuću, a ta situacija je i podstakla nezaposlenost od koje se teško oporavlja, kaže ekonomista Džef Majkl.

"Izgradnja kuća i drugih zgrada bila je glavna industrija i najveći poslodavac u ovom kraju. Sada je smanjena za 90 odsto. Gotovo je zamrla. To je teško pogodilo državnu i lokalne kase, mnoge ostavilo bez posla, a sve to je uticalo na privredu uopšte", kaže Džef majkl.

U San Francisku, nedržavne organizacije kao Katolički dobrotvori koriste privatne i državne priloge da bi pomogle nezaposlenima, pronašle im privremeni smeštaj i obezbedile im prekvalifikaciju.

Pomenuto dobrotvorno društvo daje u najam jeftine stanove u centru San Franciska, organizuje vanškolski boravak za decu i drugo. Kris Kalandrilo, iz Katoličkog dobrotvora, brine da će pad privrede dovesti do smanjenja socijalnih izdataka.

"Zbog ukidanja programa ukidaju se i sredstva za pomoć siromašnim porodicama, onima koji traže posao ili se prekvalifikuju, ukida se pomoć za decu nezaposlenih. Ekonomija utiče na sve to", kaže Kalandrilo.

Obe političke stranke tvrde da mogu da reše taj problem. U Kaliforniji ima više demokrata nego rpublikanaca, ali više od 20 odsto glasača je neopredeljeno. Mark Baldasari, iz vanstranačkog kalifornijskog Instituta za javnu politiku, kaže da bi njihovi glasovi mogli da budu odlučujući.

"Nepredeljeni će pomno razmatrati rešenja - ne kritike, nego rešenja. Ima mnogo kritika na račun stanja stvari i toga da je sadašnja politika neuspešna. Ali, da li neko ima dobru ideju šta treba učiniti? Za sada, to još nisu čuli", kaže Baldasari.

Politički analitičari kažu da su glasači ljuti izabrinuti i da bi to moglo da dovede do promene u Predstavničkom domu i Senatu, koje sada kontrolišu demokrate.

XS
SM
MD
LG