Linkovi

Prodaja skupih električnih automobila nije osigurana


Prodaja skupih električnih automobila nije osigurana
Prodaja skupih električnih automobila nije osigurana

Ševi volt će navodno moći da pređe 64 kilometra bez kapi benzina, a njegova savremena baterija moći će da se puni preko običnog zidnog priključka. Dži-em se nada da će volt postati bestseler.

Volt je električno vozilo sledeće generacije, kaže Don Hilebrand direktor Centra za istraživanja autosaobraćaja, u Nacionalnoj laboratoriji Argon, kraj Čikaga, dodajući da je Dži-em mnogo uložio u njegov razvoj.

Don Hilebrand, direktor Centra za istraživanje autosaobraćaja u Nacionalnoj Laboratoriji Argon, u Čicagu
Don Hilebrand, direktor Centra za istraživanje autosaobraćaja u Nacionalnoj Laboratoriji Argon, u Čicagu

"Dženeral motors mnogo rizikuje. Ne samo u smislu velikih ulaganja već i zbog toga što je svu svoju reputaciju uložio u taj auto", kaže Hilebrand.

Posle bankrotstva i ukidanja marki kao što su saturn, hamer, saab i pontijak, Dži-em se preusmerio na preostale marke - kadilak, bjuik, dži-em-si i ševrolet. Na svetskim autosalonima izlaže bolje dizajnirane, štedljive automobile, koje namerava da proizvodi narednih godina kako bi privukao kupce i suprotstavio se konkurenciji. A u centru te strategije je volt.

Zbog novca uloženog u razvoj baterija za njegov pogon, prvi modeli volta biće skuplji od mnogih drugih Dži-emovih modela. Direktor linije volta, Teri Posavac, ipak se nada da će volt biti privlačan širokom spektru kupaca.

"Volt je ševrolet, pa želimo da na kraju ima takvu cenu da se godišnje proda na desetine hiljada u Americi, a naravno i van zemlje", kaže Posavac.

Dži-em za sada ne otkriva tu cenu, ali analitičari očekuju da će biti negde oko 35 hiljada dolara. Posavac napominje da volt donosi poresku olakšicu od 7 i po hiljada dolara, kao i veliku uštedu u potrošnji goriva.

"To neće biti najskuplji ševrolet jer će, uz sve pomenute uštede, njegova cena na kraju biti ispod 30 hiljada dolara", kaže Posavac.

Auto će se najpre prodavati u Kaliforniji i Mičigenu, krajem ove godine, a u ostalim državama par meseci kasnije. U Kini i Evropi počeće da se prodaje od sredine 2011.

Ali u Americi će imati snažnu konkurenciju. Japanski Nisan takođe planira da krajem godine počne da prodaje svoj električni auto nazvan Lif. Nisan tvrdi da sa jednim punjenjem baterija Lif može da pređe 160 kilometara i posebno ističe da auto nema pomoćni benzinski motor.

XS
SM
MD
LG