Linkovi

Britanija dobila koalicionu vladu


Novi konzervativni premijer, Dejvid Kameron, rekao je da nova koaliciona vlada sa liberalnim demokratama predstavlja "istorijski i seizmički pomak" na britanskoj političkoj sceni.

Govoreći danas, zajedno sa svojim koalicionim partnerom i novim potpredsednikom vlade Nikom Klegom, Kameron je rekao da će ključne odrednice nove vlade obuhvatiti "slobode, pravednost i odgovornost." On je upozorio da se pred novom vladom nalaze neke teške odluke ali da ujedinjena Britanija može da se nada boljim danima.

Kameron je takođe rekao da će narednih nedelja on i koalicioni partner Nik Kleg izneti obrise političkog programa koalicije, dodajući da će liberalne demokrate biti zastupljene na svim nivoima vlade. On je osnivanje koalicije nazvao znakom snage, "zajedničkih interesa i zajedničke odlučnosti", da se uhvate u koštac sa velikim dugom zemlje i pitanjima nacionalne bezbednosti.

Dosadašnji premijer i vođa Laburističke stranke, Gordon Braun, podneo je juče ostavku otvorivši time mogućnost da Britanija dobije prvu vladu predvođenu konzervativcima u poslednjih 13 godina. Kraljica Elizabeta imenovala je Kamerona za novog premijera.

Obrativši se juče novinarima ispred tradicionalne rezidencije britanskih premijera, u Dauning stritu broj 10, Kameron je rekao da koaliciona vlada nosi sa sobom niz "izazova", ali da će zajedničkim radom konzervativci i liberalne demokrate "osigurati snažnu i stabilnu vladu".

Američki predsednik Barak Obama telefonom je čestitao novom premijeru i pozvao ga da kasnije ove godine poseti Vašington. Obama je takođe uputio poruku sa najlepšim željama bivšem premijeru, Gordonu Braunu, i zahvalio mu na, kako je rekao, istaknutim dostignućima i snažnom rukovođenju.

Braunovom ostavkom i Kameronovim imenovanjem nedelja političkih previranja u Britaniji dostigla je vrhunac. Pre odlaska iz Dauning strita, Braun je rekao da je istinski voleo svoj posao i da se uvek trudio da služi najboljim interesima Britanije, njenim vrednostima i njenom narodu. On će takođe dati ostavku na položaj poslanika u parlamentu.

Dejvid Kameron je takođe odao priznanje "dugom službovanju Gordona Brauna na javnim položajima", ali je dodao da je zemlja suočena sa "dubokim i hitnim problemima".

43-godišnji Kameron biće najmlađi britanski premijer u poslednjih 200 godina.

XS
SM
MD
LG