Linkovi

Nove žrtve vulkana Merapi


Spasioci nose telo jedne od žrtava najnovije erupcije kroz ulice prekrivene vulkanskim pepelom
Spasioci nose telo jedne od žrtava najnovije erupcije kroz ulice prekrivene vulkanskim pepelom

Najnovija erupcija vulkana Merapi, u Indoneziji, najveća u poslednjih više od stotinu godina, usmrtila je još najmanje 70 ljudi, spalila mnoge kuće i čitavu oblast prekrila slojem belog pepela.

Vlasti su danas saopštile da je serija erupcija u proteklih 11 dana bila najsnažnija do sada.

Vreli gas zagrejan do 750 Celzijusovih stepeni spustio se uz zaglušujuću buku niz padine vulkana, dok su plameni jezici izbacivali pepeo četiri kilometra visoko iznad kratera. Vrelina je toliko jaka da su se odeća i ćebad kojima su ljudi pokušavali da se zaštite lepili za kožu.

Ukupan broj žrtava erupcije popeo se na oko 120, a očekuje se da će i dalje rasti kada budu pronađena nova tela.

Vulkanolozi su danas saopštili da je ovo najveća erupcija od 1870-tih godina. Zbog nepredvidljivosti situacije vlasti su proširile opasnu zonu na 20 kilometara od planine.

Iz područja oko vulkana u centralnom delu Jave evakuisano je više od 100 hiljada ljudi, ali humanitarne agencije kažu da imaju teškoća u zadovoljavanju potreba u prihvatilištima. Prema izjavama lekara, mnogi od evakuisanih pate od infekcija disajnih puteva, kašlja, visoke temperature i očnih tegoba.

Obližnji međunarodni aerodrom u Joguakarti je zatvoren jer vulkan izbacije oblake pepela, kojim je prekrivna i aerodromska pista. Vlasti kažu da je najteže pogođeno selo Brongang, 15 kilometara od vulkana, koje je pokriveno slojem pepela debelim 30 centimetara.

XS
SM
MD
LG