Linkovi

BP obećava nadoknadu štete


Gigantska energetska kompanija Britiš petrolium obećala je da će nadoknaditi "sve neophodne i odgovarajuće troškove čišćenja" ogromnog izliva nafte iz podmorskog nalazišta, nedaleko od obale južne američke države Luizijane.

U danas objavljenom saopštenju pomenuta kompanija takođe kaže da je spremna da isplati sve legitimne zahteve za nadoknadu gubitaka i štete izazvane izlivanjem nafte.

Tokom jučerašnje posete Luizijani, predsednik Barak Obama je kao najodgovorniju za izlivanje nafte imenovao kompaniju Britiš petrolium, koja operiše platformama za vađenje nafte ispod morske površine.

Glavni izvršni direktor te kompanije, Toni Hejvard, rekao je danas za televizijsku mrežu NBC da Britiš petrolium nije kriv za izlivanje nafte, ali da je odgovoran za tu naftu i operacije čišćenja. On je dodao da je toranj za bušenje, na kome je došlo do curenja nafte, sagradila kompanija Transoušn, sa sedištem u Švajcarskoj, i da "radnici i procesi" te kompanije nisu funkcionisali kako treba.

Predsednik Obama je rekao da će američka administracija učiniti "sve što je potrebno, koliko dugo je potrebno" da se očisti sva izlivena nafta koja preti ekološkom katastrofom u tom regionu.

Eksplozija i požar koji su izbili 20. aprila na jednoj od plovećih platformi za vađenje nafte, odneli su 11 života i izazvali potonuće platforme i prelom cevi za naftu, ispod površine mora, iz koje sada kulja 800 hiljada litara nafte dnevno.

XS
SM
MD
LG