Linkovi

Nova strategija nacionalne bezbednosti


Predsednik Obama za svojim radnim stolom u Beloj kući
Predsednik Obama za svojim radnim stolom u Beloj kući

Obamina administracija predstavlja novu strategiju nacionalne bezbednosti, u kojoj se navodi da je upotreba vojne sile moguća, ali samo kao poslednje sredstvo i istovremeno ističe potreba za povećanom diplomatskom saradnjom.

Državna sekretarka Hilari Klinton, govoreći o planu u Institutu Brukings, istakla je da nova tehnologija i ekonomska međuzavisnost, sve više povezuju svet. Ona je objasnila da plan predsednika Obame odražava te promene, jer se u njemu svet posmatra sveobuhvatnije.

U dokumentu na 52 stranice, predsednik Obama navodi da američke oružane snage treba koristiti, ali da one ne bi smele da budu prenapregnute. Stavljajući nacionalnu bezbednost u širi kontekst, predsednik Obama je rekao da je ekonomski oporavak od vitalne važnosti za održavanje američke moći.

Ovo je prvi dokument o strategiji nacionalne bezbednost koju zastupa administracija predsednika Obame. Po nalogu Kongresa, svi američki predsednici moraju da podnesu na uvid takav dokument. Poslednji sličan plan podneo je bivši predsednik Džordž Buš 2006. godine.

XS
SM
MD
LG