Linkovi

Troje poginulo u demonstracijama u Atini


Tokom današnjih nemira u Atini demonstranti su bacali kamenje i zapaljene flaše sa benzinom
Tokom današnjih nemira u Atini demonstranti su bacali kamenje i zapaljene flaše sa benzinom

Grčke vlasti kažu da je najmanje troje ljudi poginulo u požaru u centru Atine, tokom masovnih demonstracija protiv novih, strogih mera štednje, koje je uvela grčka vlada.

Prema početnim izveštajima, žrtve su poginule u požaru u jednoj banci, koji su po svemu sudeći podmetnuli demonstranti.

Tokom današnjeg dana, u većem delu centra Atine, policajci naoružani šok bombama i granatama sa suzavcem vodili su žestoke okršaje sa demonstrantima koji su ih gađali kamenjem. Demonstranti su na taj način izražavali gnev zbog najavljenih strogih mera za smanjenje potrošnje.

Na televizijskim snimcima videli su se policajci kako nastoje da suzavcem spreče oko 50 demonstranata da na juriš zauzmu zgradu parlamenta. Nasilje je izbilo i u Solunu.

Štrajk državnih službenika obustavio je avionske letove, železnički i trajektni saobraćaj u većem delu zemlje. Škole i privatna preduzeća su zatvoreni, a bolnice rade sa smanjenim osobljem.

Socijalistički premijer Jorgos Papandreu podneo je juče u parlamentu predlog zakona o štednji, koji predviđa smanjenje budžeta od 40 milijardi dolara, smanjenja penzija i povećanja poreza.

Mnogi smatraju da će smanjenja penzija i zamrzavanje plata državim službenicima nesrazmerno pogoditi siromašne slojeve stanovništva.

Nemačka, koja je pristala da obezbedi veći deo zajma za izbavljenje Grčke iz teških dugova, upozorila je da će obustaviti njegovu isplatu ukoliko Grčka ne primeni pomenute stroge mere.

Zabrinutost investitora zbog krize izazvane grčkim dugovima i danas je negativno uticala na vrednosti deonica u Evropi.

Kasno popodne svi važniji indeksi vrednosti deonica bili su u padu, a najvažniji grčki indeks je izgubio gotovo 3 procenta. Vrednosti deonica grčkih firmi juče su pale za više od 6 procenata.

XS
SM
MD
LG