Linkovi

Izborni dan u SAD


Izborni dan u SAD
Izborni dan u SAD

U Sjedinjenim Državama u toku je glasanje na izborima čiji ishod bi mogao da promeni odnos političkih snaga u Kongresu i potencijalno ugrozi zakonodavni program predsednika Baraka Obame.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja svi su izgledi da će Republikanska stranka osvojiti najmanje 39 mesta potrebnih za preuzimanje kontrole nad Predstavničkim domom Kongresa. Neki politički analitičari predviđaju da bi republikanci mogli da osvoje 50 ili više mesta u tom domu.

Ankete takođe ukazuju da će republikanci dobiti još nekoliko mesta i u Senatu, ali da verovatno neće osvojiti većinu u tom domu Kongresa. Nekoliko demokratskih veterana, uključujući lidera većine u Senatu Harija Rida, iz Nevade, nalazi se u tesnoj trci sa republikanskim kandidatima koje podržava takozvani pokret "Čajanka“, koji se zalaže za smanjenje poreza i državnih rashoda.

Pobeda značajnog broja republikanca mogla bi da oteža usvajanje novih zakonodavnih inicijativa predsednika Obame. Danas se glasa za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i 37 od ukupno 100 mesta u Senatu. Takodje se održavaju izbori za guvernere država i lokalne funkcionere zajedno sa nekoliko lokalnih referenduma.

Izborni dan u SAD
Izborni dan u SAD

Na biralištima u Virdžiniji koje je obišla ekipa Glasa Amerike mnogi birači kažu da će ostati uz predsednika i njegove demokrate. Jedan glasač, koji se leči hemoterapijom, došao je da glasa za demokratske kandidate.

"Ja sam imao sreće jer imam dobru zdravstvenu zaštitu, pa nisam tako zabrinut za sebe, ali me brinu stotine hiljada drugih, koji ne mogu da priušte to što ja imam a trebalo bi da imaju pravo na istu vrstu lečenja.

Predsednik Obama uspeo je da izdejstvuje usvajanje nacionalnog programa zdravstvene zaštite, koji republikanci planiraju da obore. Jedan od anketiranih birača kaže da želi smenu demokrata:

"Voleo bih da se zaustavi širenje državne administracije koje smo videli u ove dve godine.

Mnogi ekonomisti smatraju da je predsednik Obama sprečio veliku ekonomsku depresiju zakonima kao što je skupi paket za stimulisanje privrede, čiji je cilj bio otvaranje radnih mesta. Medjutim, birači i dalje osećaju posledice oslabljene ekonomije, a stopa nezaposlenosti je gotovo 10 odsto.

Jedno je sigurno. Kongresni izbori, koji znaju da budu nezanimljivi, ove godine to svakako nisu. Kandidatkinja za Senat, republikanka i članica pokreta "Čajanka" Kristin O' Donel u toku kampanje morala je da se brani da "nije veštica" zbog sopstvenog priznanja da je u mladosti "eksperimentisala sa crnom magijom".

Za guvernera države Njujork kandidovala se bivša vlasnica javne kuće, koja u svom spotu kaže da su političari "najveće prostitutke koje je ikada upoznala".

Predsednik Obama provodi današnji dan iza zatvorenih vrata u Beloj kući, ali će nastaviti pokušaje da u poslednjem trenutku motiviše birače tako što će se uključiti u program četiri radio stanice – u Kaliforniji, Ilinoju, Floridi i Nevadi. Predsednik je čak apelovao na ciljnu grupu koja obično glasa za pevače, a ne senatore, u radijskom intervjuu sa voditeljem programa "Američki idol" Rajanom Sikrestom. Njegova poruka bila je upućena mladima širom zemlje – da se uključe u politički proces i glasaju.

XS
SM
MD
LG