Linkovi

Klinton: Srbija može da bude lider


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i predsednik Srbije, Boris Tadić, uoči zajedničke konferencije za medije, u Beogradu
Američka državna sekretarka Hilari Klinton i predsednik Srbije, Boris Tadić, uoči zajedničke konferencije za medije, u Beogradu

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton u toku poslepodneva doputovala je u Beograd. Uz velike mere obezbeđenja Klintonova je sa beogradskog aerodroma stigla u Palatu Srbija, gde je imala većinu sastanaka sa srpskim zvaničnicima, a njenu posetu pratilo je oko 200 domaćih i stranih novinara.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila je u Beogradu da SAD snažno podržavaju evropski put Srbije i izrazila nadu da će Srbija ne samo postati članica Evropske unije već i lider u Evropi. Posetu Beogradu Hilari Klinton je započela susretom sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, sa kojim je ostala u razgovoru oko 45 minuta. U obraćanju medijima Klintonova je rekla da ceni napredak koji je Srbija postigla u poslednjih 10 godina:

"Naglasila sam da smo zainteresovani za mir i prosperitet ovog regiona i ohrabreni smo time što se mnoge zemlje u regionu kreću putem integracije sa EU, ali ni jedna zemlja nije uložila više napora od Srbije. Članstvo u EU treba da pomogne transformaciju srpske ekonomije i povuče čitav region prema Evropi."

Klinton: Srbija može da bude lider
Klinton: Srbija može da bude lider

Šefica američke diplomatije je ponovila da postoje pitanja o kojima se Srbija i SAD ne slažu, kao što je Kosovo, ali je, po njenoj oceni, rezolucija doneta u Generalnoj skupštini UN osnov za pokretanje dijaloga koji može doprineti narodima Kosova i Srbije:

"Taj dijalog može biti i biće na dobrobit ljudi na Kosovu tako što će ukazati na dnevne probleme i dugoročne odnose između Prištine i Beograda. Takođe će imati i pozitivan uticaj na odnose Srbije sa njenim susedima, EU i Sjedinjenim drzavama."

Klintonova je rekla i da SAD cene velike napore koje Srbija ulaže da okonča saradnju s Haškim tribunalom, a predsednik Srbije Boris Tadić je ponovio stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali da to ne znači da ne može razgovarati:

"Srbija je zajedničkim podnošenjem rezolucije sa 27 država članica EU, među kojima ima onih koje priznaju i one koje ne priznaju nezavisnost Kosova pokazala da je privržena dijalogu i da želi da dijalog počne što pre. Mi ne želimo odlaganje dijaloga – mi želimo početak dijaloga jer samo kroz dijalog možemo rešiti istorijski konflikt koji postoji među Srbima i Albancima više od 150 godina", poručio je Tadić.

Tadić rekao je da je Srbija i na današnjem sastanku potvrdila odlučnost da gradi strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, čija je uloga, po rečima predsednika Srbije nezaobilazna u globalnoj i u regionalnoj politici.

Posle razgovora sa Tadićem, Hilari Klinton se sastala i sa delegacijom srpske Vlade, a premijer Mirko Cvetković je preneo stav da je Srbija čvrsto opredeljena za jačanje bilateralnih odnosa dve zemlje. U razgovoru je istaknuto i da je neophodno dalje inteziviranje ekonomske saradnje, povećanje obima investicija kao i unapređenje trgovinske razmene između Amerike i Srbije.

Hilari Klinton se danas sastala i sa ministrom inostranih poslova Srbije Vukom Jeremićem, kao i sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, a nakon susreta sa državnim zvaničnicima Srbije Hilari Klinton ima zakazan razgovor sa predstavnicima nevladinog sektora.

Američka državna sekretarka sutra putuje na Kosovo, gde će se sastati sa vršiocem dužnosti predsednika, JakupomKrasnićijem kao i sa članovima srpske zajednice na Kosovu.

XS
SM
MD
LG