Linkovi

Napad bespilotnom letelicom usmrtio ekstremiste


Pakistanski funkcioneri saopštili su da su rakete ispaljene sa jedne američke bespilotne letelice ubile najmanje petoricu osumnjičenih ekstremista u severozapadnom plemenskom području Pakistana, blizu granice sa Avganistanom.

Vlasti kažu da su danas tri rakete pogodile mete u jednom kompleksu kuća, na oko 25 kilometara istočno od Miranšaha, glavnog grada Severnog Vaziristana, poznatog pobunjeničkog uporišta.

Proteklih meseci Sjedinjene Države su pojačale raketne napade sa bespilotnih aviona na skrovišta Al-Kaide i Talibana, na severozapadu Pakistana.

Drugde u plemenskom području, funkcioneri su danas saopštili da su talibanski ekstremisti oteli i ubili provladinog plemenskog vođu, Mulana Abdula Halima i njegovo telo ostavili u Badžauru.

U međuvremenu, američki dnevnik Vašington post izveštava da je američka Centralna obaveštajna agencija - CIA - počela da koristi u Pakistanu novu tehnologiju koja omogućava preciznije napade na ekstremiste uz znatno smanjenje kolateralnih žrtava.

Prema izveštaju objavljenom danas u pomenutom listu, CIA sada naoružava neke od svojih bespilotnih aviona takozvanim "malim pametnim bombama" tipa škorpion, dugim svega 55 centimetara.

List navodi neimenovane američke funkcionere koji kažu da ta bomba, teška 16 kilograma, može da bude opremljena različitim sistemima za navođenje, pomoću kojih može da u totalnom mraku cilja na jednu jedinu osobu.

U članku se navode i drugi novi uređaji koji smanjuju kolateralne žrtve, uključujući bojeve glave za veće bombe, koje ubijaju ljude ali ne razaraju objekte. Prema pisanju Vašington posta, CIA takođe koristi male, nenaoružane i teško primetljive robotske letelice za osmatranje ciljeva.

Prema izjavama funkcionera, sve ređe reagovanje javnosti u Pakistanu pokazuje da u takvim napadima ima sve manje civilnih žrtava.

U izveštaju se takođe kaže da je, prema podacima CIA-e od početka 2009. godine u napadima bespilotnih letelica u Pakistanu ubijeno 400 ekstremista i samo nešto više od 20 civila. Prema nezvaničnim podacima, broj poginulih civila je daleko veći, ali je veći i broj ubijenih ekstremista.

Napadi bespilotnih letelica na komandante Al-Kaide i Talibana u Pakistanu uglavnom se pripisuju američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji, ali ta agencija ne daje nikakve izjave za javnost u vezi sa tim napadima.

XS
SM
MD
LG