Linkovi

Viktor But izručen Vašingtonu


Tajlandski policajac ispred zatvora iz koga je Viktor But sproveden do aerodroma radi ekstradicije u SAD
Tajlandski policajac ispred zatvora iz koga je Viktor But sproveden do aerodroma radi ekstradicije u SAD

Tajlandska policija saopštila je da je ruski trgovac oružjem Viktor But na putu za Sjedinjene Države radi suđenja. Ekstradiciji je prethodila dvoipogodišnja pravna borba između Vašingtona i Moskve.

Policija kaže da je iznajmljeni avion danas popodne po lokalnom vremenu poleteo iz Bangkoka, samo nekoliko sati pošto je tajlandski premijer Abhisit Vedžadživa izjavio novinarima da je njegov kabinet odobrio Butovo izručenje.

U Moskvi, rusko Ministarstvo inostranih poslova osudilo je taj potez kao nelegalan i politički motivisan, tvrdeći da Butove pravne opcije nisu bile iscrpljene. Jedan tajlandski apelacioni sud odobrio je njegovo izručenje još u avgustu, ali je proces bio usporen novim optužbama protiv Buta.

Viktor But se sumnjiči da je prodavao oružje stranama umešanim u konflikte u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku. Sjedinjene Države žele da mu sude zbog povezanosti sa ubistvima Amerikanaca i pružanja podrške terorističkim organizacijama.

Tajlandska vlada je nedeljama raspravljala o tome da li da izruči Buta Vašingtonu, zbog toga što je Rusija važan trgovinski partner Bankoka, dok su Sjedinjene Države glavni saveznik u oblasti bezbednosti.

Bivši oficir sovjetskog vazduhoplovstva Viktor But, često opisivan kao "trgovac smrću", uhapšen je marta 2008. godine, tokom operacije u kojoj su američki agenti igrali ulogu predstavnika kolumbijskog pobunjeničkog pokreta FARK.

Rusija se snažno trudila da spreči izručenje Viktora Buta, koji tvrdi da je legitimni biznismen i vlasnik kompanije za vazdušni transport.

XS
SM
MD
LG