Linkovi

Samit APEK-a u Japanu


Predsednika Obamu je na aerodromu u Tokiju dočekao šef japanske diplomatije Seidji Mehara.
Predsednika Obamu je na aerodromu u Tokiju dočekao šef japanske diplomatije Seidji Mehara.

Američki predsjednik Barak Obama doputovao je u Japan, gdje se održava dvodnevni samit Azijsko-pacifičkog ekonomskog foruma, skraćeno APEK. Obama i ostali svjetski lideri prethodno su učestvovali na sastanku Grupe 20, na kome je naglašeno da se treba zalagati za tržišno utvrđivanje kursne politike.

Takođe je iznijet plan za stvaranje sistema koji bi identifikovao ekonomske neravnoteže koje ugrožavaju stabilnost. Duboke podjele u pogledu vrijednosti valuta i sve većih ekonomskih neravnoteža, sudeći prema nedorečenom završnom saopštenju, međutim nisu prevaziđene.

Valutni sporovi i ekonomski rast biće teme i samita APEK-a, na kojem će se predsjednik Obama zalagati za regionalni sporazum o slobodnoj trgovini nazvan Transpacifičko partnerstvo, koji bi trebalo da smanji uvozne dažbine u devet zemalja, uključujući Australiju i Japan. Samit u japanskom lučkom gradu Jokohami održava se neposredno nakon sastanka Grupe 20 u južnokorejskoj prijestonici Seulu, koji nije uspio da riješi razlike u pogledu kursnih politika i neravnoteža u trgovini među ključnim ekonomijama.

Saglasili smo se da utvrdimo precizni standard početkom naredne godine i razmotrimo ga. Sada polazimo od principa da možemo da riješimo ovaj problem na narednom samitu,” izjavio je Li Mjung Bak, predsjednik Južne Koreje

Samit APEC-a održava se 13. i 14. novembra u Jokohami.
Samit APEC-a održava se 13. i 14. novembra u Jokohami.

Lideri 20 najvećih svjetskih privreda obećali su da će se uzdržati od takozvane konkurentske devalvacije valuta i da će dozvoliti tržištu da samo reguliše kursne razlike. Odbacili su međutim prijedlog da se utvrde precizne cifre za nacionalne trgovinske balanse, koji su podržale Sjedinjena Države i Južna Koreja, ali su mu se usprotivile ostale zemlje, među kojima su Kina, Njemačka i Japan.

Američki predsjednik je na konferenciji za novinare na kraju samita međutim govorio o napretku kada je riječ o stabilizaciji i jačanju globalne ekonomije, ali je istakao da bi zemlje mogle ponovo da budu u opasnosti ukoliko ne okončaju nekorektne trgovinske prakse i valutne manipulacije.

Zemlje sa velikim deficitima moraju da rade na tome da ih smanje, kao što je to slučaj u Sjedinjenim Državama gdje smo na putu da prepolovimo deficit do 2013 godine i ja sam spreman da donesem teške odluke kako bi postigli taj cilj. Slično,države sa velikim suficitima moraju da se okrenu od nezdrave zavisnosti od izvoza i da preduzmu mjere na podsticanju domaće potražnje”, poručio je Obama.

Američki predsjednik je ponovio da je vrijednost kineske valute i dalje nerealno niska, što nanosi štetu Sjedinjenim Državama i drugim trgovinskim partnerima. Završno saopštenje sa samita međutim ne sadrži eksplicitan stav o kineskom juanu.

Nastavićemo pažljivo da pratimo porast vrijednosti kineske valute. Svi moramo da izbjegnemo akcije kojima se podstiče neravnoteža i zemljama obezbjeđuje nekorektna prednost na tržištu”, naveo je Obama.

Britanski premijer, Dejvid Kameron, ipak vjeruje da je postignut napredak u pogledu pitanja trgovinskih neravnoteža.

Kina se vrlo polako kreće ka stvarnom povećanju domaće potrošnje i uspostavljanju ekonomskog balansa. Nije riječ o ogromnom, ali jeste o dobrom i stalnom napretku.

Domaćin narednog samita G20 je Francuska koja će se, kako je u Seulu najavio predsjednik Nikola Sarkozi, fokusirati na stvaranje snažnijeg međunarodnog monetarnog sistema. Sarkozi je istakao da će agenda za samit, koji će biti održan u Kanu naredne godine, biti predstavljena u januaru u Parizu.

XS
SM
MD
LG