Linkovi

Rast svetske privrede 4,8 odsto


Glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar
Glavni ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda Olivije Blanšar

Svjetska ekonomija će u ovoj godini zabilježiti rast od 4,8, a naredne godine 4,2 odsto, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond. U izvještaju MMF-a navodi se da nestabilan i neujednačen oporavak od recesije predvode privrede u ekspanziji, koje će ove godine rasti više od sedam odsto.

Globalna ekonomija će najverovatnije ojačati do kraja ove i u narednoj godini, s obzirom na to da će Kina i druge privrede u ekspanziji nadoknaditi slabe rezultate u Sjedinjenim Državama i Evropi, saopštio je Međunarodni monetarni fond. Zvaničnici MMF-a predviđaju da će svjetska privreda ostvariti rast od 4,8 u ovoj odnosno 4,2 odsto u narednoj godini, čime će se prevazići prošlogodišnji pad od 0,6 odsto, najgori od Drugog svjetskog rata. Najnovija procjena MMF-a je za 0,2 odsto veća od prethodne koja je saopštena u julu.

“Oporavak svjetske ekonomije se nastavlja, ali je neujednačen. U razvijenim zemljama je spor, dok je mnogo jači u privredama u razvoju i ekspanziji. U većini razvijenih ekonomija, potrošnja i dio investicija su i dalje slabi, što će se zadržati određeno vrijeme. Nasuprot tome, u većini zemalja, čije su privrede u razvoju ili ekspanziji, ti sektori su jaki i podstiču rast”, saopštio je na konferenciji za novinare glavni ekonomista MMF-a Olivije Blanšar.

Balans u svjetskoj ekonomiji mora se uspostaviti, ističe Međunarodni monetarni fond, ocjenjujući da zemlje sa ogromnim trgovinskim i budžetskim deficitima, poput SAD, moraju da poboljšaju izvoz. Države sa velikim trgovinskim suficitom, među kojima je Kina, treba da smanje zavisnost od izvoza i podstaknu domaću potražnju, smatra MMF.

"Glavni izazov u razvijenim zemljama je fiskalna konsolidacija. Međutim one se neće rado odlučiti na taj korak, dok će u pojedinim slučajevima to teško postići, ukoliko je rast slab. U suštini moraju da se više oslanjaju na izvoz, što je slučaj sa Sjedinjenim Državama. Glavni zadatak većine zemalja, čija sa tržišta u ekspanziji odnosno koje bilježe suficite je da uravnoteže svoje privrede.”

Međunarodna finansijska institucija takođe predviđa da će ekonomski rast u Sjedinjenim Državama ove godine biti 2,6 odsto, što je manje pd prvobitne julske procjene koja je iznosila 3, 3 odsto, dok će 2011. biti zabeležen rast od 2,3 odsto.

"Procjenjujemo da će, zbog tako niskog rasta, stopa nezaposlenosti ostati izuzetno visoka - 9,6 odsto u Sjedinjenim Državama naredne godine.”

Procjena rasta globalne ekonomije pripremljena je za jesenji sastanak MMF-a i Svjetske banke, koji se održava krajem ove nedjelje u Vašingtonu. U petak će se sastati i finansijski zvaničnici Grupe 20 najbogatijih zemalja i onih koje se najbrže razvijaju. Obamina administracija najavila je da planira da izvrši pritisak na pojedine članice G20, poput Kine, da ispune dato obećanje i smanje ogromne trgovinske suficite, koji su ostvareni na uštrb drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG