Linkovi

Obama predviđa dogovor G20


Predsednik SAD Barak Obama i južnokorejski predsednik Li Mjung-bak na početku zajedničke konferencije za medije, u Seulu
Predsednik SAD Barak Obama i južnokorejski predsednik Li Mjung-bak na početku zajedničke konferencije za medije, u Seulu

Lideri Grupe 20 najvećih svetskih ekonomija otvorili su danas dvodnevni samit u Seulu i izrazili neslaganja u vezi sa donošenjem mera koje bi ublažile trgovinske razmene, koje prete da uspore globalni ekonomski rast. Pred početak radne večere, američki predsednik Barak Obama je novinarima rekao da veruje da će lideri G20 postići dogovor koji će osigurati trajan i uravnotežen rast.

Lideri G20 otvorili su danas samit u Seulu radnom večerom, posle dvodnevnih prepucavanja oko neravnomerne trgovinske razmene koja je stvorila ogromne suficite u zemljama kao što su Kina i Nemačka, a ogromni deficit u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države zahtevaju od učesnika samita da uvedu brojna ograničenja na suficite velikih izvoznika, sa čime se nemačka kancelarka Angela Merkel nije složila rekavši da nametanje političkih restrikcija na trgovinske suficite nije ekonomski opravdano.

Vašington takođe zahteva od Pekinga da ubrza jačanje svoje valute, juana, čija se vrednost, kako tvrde Sjedinjene Države, održava na veštački niskom nivou kako bi Kina imala prednost na tržištu

Još jedan primer ekonomskih nesuglasica je i izjava predsednika Sjedinjenih Država i Južne Koreje, Baraka Obame i Li Mjung-baka na konferenciji za novinare u Seulu, da dve zemlje nisu postigle sporazum o slobodnoj trgovini, ali da se nadaju da će do njega doći u narednih nekoliko nedelja.

"Razgovarali smo o potrebi da se nastavi sa izradom sporazuma o slobodnoj trgovini između Sjedinjenih Država i Koreje, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta i profit za obe zemlje. Verujemo da bi takav sporazum bio dobitna kombinacija za obe zemlje. Sjedinjene Države bi uvećale izvoz za nekih 10 milijardi dolara, a nekoliko milijardi bi bilo izdvojeno i za usluge što bi osiguralo 70 hiljada radnih mesta u Americi. Južna Koreja bi imala veći pristup američkom tržištu, što bi takođe moglo da dovede do otvaranja novih radnih mesta, da podigne životni standard i pruži više opcija koreanskim potrošačima", poručio je američki predsednik.

Obama je naglasio da su Sjedinjene Države najveće tržište na svetu koje pomaže drugim zemljama da ubrzaju svoje ekonomije tako što otkupljuje njihove proizvode, dodavši da najbolje što Amerika može da učini za ostatak sveta, jeste da nastavi da raste.

Što se tiče Severne Koreje, Obama je rekao da izolovana komunistička zemlja mora da pokaže ozbilljnost pre nego što Sjedinjene Države ponovo pokrenu šestostrane razgovore o nuklearnom naoružanju sa Pjongjangom.

"Severna Koreja mora da uvaži zabrinutost njihovih suseda na jugu i da prekine sa agresivnim ponašanjem. Severna Koreja, takođe, mora da ispuni svoje obaveze i da prekine sa programom za nuklearno naoružanje. Severna Koreja će biti bezbedna i uživati poštovanje tek onda kada ispuni svoje obaveze i prestane da preti drugima", rekao je Obama.

Američki predsednik poručio je i da su Sjedinjene Države spremne da Severu pruže ekonomsku kompenzaciju za prekid programa za nuklearno naoružanje.

XS
SM
MD
LG