Linkovi

Srbija za korak bliža EU


Ministar inostranih poslova Belgije Stiven Vanaker
Ministar inostranih poslova Belgije Stiven Vanaker

Savet ministara Evropske unije danas je dao zeleno svetlo za izradu mišljenja Evropske komisije o sremnsti Srbije za kandidatski status. Najavjeno je da će posao na izradi trajati do druge polovine naredne godine, a potpredsednik Vlade Srbije, Božidar Djelić, veruje da će dogodine u ovo vreme biti poznat i datum početka završnih pregovora o pridruženju. Ovde treba naglasiti da su ministri upozorili da će puna saradnja Srbije sa Haškim tribunalom biti ključna za sve naredne korake u pristupanju Uniji - iz Luksemburga se poručuje da bi najsnažnija potvrda te saradanje bio Ratko Mladić - u Hagu.

Deset mjeseci nakon što je Beograd podnio zahtjev, Savjet Evropske unije zatražio je od Evropske komisije da izradi mišljenje o spremnosti Srbije da dobije status kandidata za članstvo. U zaključcima sa današnjeg sastanka u Luksemburgu, ističe se međutim da će za svaki novi korak Beograda ka članstvu biti potrebna jednoglasna saglasnost Saveta ministara o punoj saradnji Srbije sa Haškim tribunalom.

“Ovo je dobar dan za Srbiju i Evropu. Danas smo potvrdili ono što smo već saopštili u Sarajevu - da je budućnost balkanskih zemalja u Evropskoj uniji. Ovo je pozitivan signal koji treba da osigura da nedavni pozitivni događaji, odnosno konstruktivan stav srpske vlade prema međuregionalnim problemima, bude na neki način nagrađen. Istovremeno smo jasno poručili da ne treba zaboraviti očekivanja međunarodne zajednice i Evropske unije u pogledu saradnje Srbije sa Hagom”, kazao je ministar inostranih poslova Belgije Stiven Vanaker.

U usvojenim zaključcima, Savjet se takođe zalaže za napredak u procesu dijaloga Beograda i Prištine uz podršku Evropske unije.

Visoka predstavnica EU zadovoljna odlukom Saveta
Visoka predstavnica EU zadovoljna odlukom Saveta

“Veoma sam zadovoljna što je Savjet odlučio da zatraži od Komisije mišljenje o Srbiji i njenom potencijalu za budućnost u Evropskoj uniji. Već sam razgovarala sa predsjednikom Tadićem i prenijela mu moje zadovoljstvo. Vjerujemo da je sada veoma važno da postignemo napredak kada je riječ o Srbiji i Kosovu i da u bliskoj budućnosti omogućimo njihov dijalog”, istakla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Nakon odluke iz Luksemburga, potpredsjednik srpske vlade Božidar Đelić objavio je “novu eru” u integraciji Srbije u Evropu.

“Cilj Srbije u ovom momentu nije samo da razmišlja o dobijanju statusa kandidata, nego da odmah po dobijanju tog statusa otvori pregovore za ulazak u EU. Za to će nam biti potrebno da dokažemo punu saradnju s Haškim sudom, realizujemo bitne reforme u deset ključnih taccaka. Ali to su reforme koje bismo morali da sprovedemo i onako.”

Đelić je takođe poručio da Srbija aktivno traga za haškim optuženicima.

“Mi ćemo uraditi sve, nezavisno od uslova EU, da pronadjemo Mladića i da on odgovara za ono za šta je optužen. To je jedan od uslova za pomirenje u regionu."

Poslije današnje odluke zvaničnika Evropske unije, naredni koraci su izrada mišljenja Evropske komisije o srpskoj kandidaturi, zatim dostavljanje upitnika vlastima u Beogradu i ocjena odgovora koji će pripremiti Vlade Srbije. Na osnovu toga, Evropska komisija odlučuje da li je zemlja spremna da dobije status kandidata za članstvo u EU i potvrđuje njenu kandidaturu, što je proces koji traje najmanje šest mjeseci.


XS
SM
MD
LG