Linkovi

SAD suspendovale traganje za naftom


Satelitski snimak naftne mrlje kraj obala američke države Luizijane
Satelitski snimak naftne mrlje kraj obala američke države Luizijane

Savetnik Bele kuće, Dejvid Akselrod, izjavio je da Sjedinjene Države neće tragati za naftom ispod mora dok se ne sprovede revizija nesreće koja je izazvala veliko izlivanje nafte u Meksičkom zalivu.

U današnjem intervjuu za televizijsku mrežu ABC Akselrod je rekao da funkcioneri žele da utvrde šta se dogodilo, da li je to bio jedinstven slučaj i da li je mogao da se spreči.

Predsednik Barak Obama je nedavno odmrzao zabranu traganja za naftom u moru kraj obala Sjedinjenih Država, u cilju povećanja domaće proizvodnje nafte. Medjutim, dok neke demokrate, posle katastrofe sa platformom Britiš Petroleuma, povlače svoju podršku predsednikovom planu, Bela kuća je odlučila da do daljeg „zamrzne“ nove projekte eksploatacije nafte u priobalju.

„Domaća proizvodnja nafte je važan deo naše ukupne strategije za energetsku bezbednost, ali sam uvek naglašavao da se mora obavljati na odgovoran način“, poručio je predsednik Obama.

U međuvremenu, nafta koja ističe iz oštećene bušotine juče je stigla do obale države Luizijane, kraj ušća reke Misisipi. Guverner te države, Bobi Džindal, proglasio je vanredno stanje.

U Sjedinjenim Državama raste zabrinutost zbog potencijalno katastrofalnih ekoloških posledica, koje bi mogle da pogode ptice, ribe, rakove i druga živa bića u tom području bogatom plodovima mora.

Ekipe za reagovanje na izlivanja nafte grozničavo nastoje da specijalnim plutačama okruže naftnu mrlju i spreče je da zapljusne obalu.

Meteorolozi kažu da vetar koji duva već nekoliko dana potiskuje naftu izlivenu na mestu naftne platforme koja se pre nedelju dana zapalila i potonula. Stručnjaci kažu da izlivena nafta preti i delovima država Alabame, Teksasa, Misisipija i Floride.

Predsednik Obama je juče naredio federalnim agencijama da agresivno raguju u situaciji koju njegova administracija sada naziva "izlivanjem nafte od nacionalnog značaja." Predsednik je poslao neke od ključnih funkcionera u tu oblast i odobrio korišćenje vladinih resursa za pomoć u lokalizovanju i čišćenju mora od zagađenja.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano, koja je takođe otputovala u taj region, izjavila je da je administracija rešena da utvrdi šta je uzrokovalo eksploziju. U toj nesreći povređeno je nekoliko radnika dok je 11 nestalo i smatra se da su poginuli.

Sada se smatra da je isticanje nafte iz bušotine, koju je eksploatisala naftna kompanija Britiš petrolium, pet puta veće nego što se provobitno mislilo.

XS
SM
MD
LG