Linkovi

Završena špijunska afera


Završena špijunska afera
Završena špijunska afera

Najveća razmena špijuna od kraja Hladnog rata obavljena je u Beču, gde je rano jutros razmenjeno ukupno 14 osoba.

Američki avion sa desetoro deportovanih ruskih agenata bio je parkiran kraj ruskog aviona sa četvoricom Rusa, koji su izdržavali zatvorske kazne zbog špijunaže u korist Sjedinjenih Država. Nešto kasnije dve grupe su razmenjene i oba aviona su uzletela ka nepoznatim odredištima.

Ruski agenti deportovani su iz Sjedinjenih Država kasno sinoć, pošto su priznali da su delovali kao neregistrovani strani agenti. Što se tiče četvorice Rusa, koji su bili proglašeni krivim za špijunažu u korist Sjedinjenih Država, njih je ruski predsednik Dimitrij Medvedev oslobodio kazne pre nego što su poslati u Beč. Najmanje jedan od njih tvrdio je da je nevin.

Američki Državni sekretarijat izdao je saopštenje u kome se kaže da dugotrajno zadržavanje desetoro agenata u američkim zatvorima ne bi donelo nikakvu značajnu prednost za američku nacionalnu bezbednost. Takođe je rečeno da su Sjedinjene Države iskoristile priliku da obezbede oslobađanje četvorice muškaraca od dugih zatvorskih kazni u Rusiji, dodajući da su neki od njih narušenog zdravlja.

Među uslovima puštanja desetorice ruskih agenata na slobodu je i zabrana da se ikada vrate u Sjedinjene Države.

Advokati nekih od optuženika kažu da su njihovi klijenti priznali da su kršili zakon time što su živeli u Sjedinjenim Državama pod lažnim imenima i radili na običnim poslovima, dok su sve vreme prikupljali informacije za rusku obaveštajnu službu.

Jedanaesti osumnjičeni nestao je kratko vreme pošto je na Kipru pušten na slobodu uz kauciju.

XS
SM
MD
LG