Linkovi

Evropski vazdušni saobraćaj gotovo normalizovan


Evropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja, Eurokontrol, saopštila je da je skoro sav vazdušni prostor u Evropi otvoren za saobraćaj.

Prema saopštenju te agencije, danas bi trebalo da bude obavljeno najmanje 28 hiljada letova, šest dana pošto je vulkanski pepeo sa Islanda onemogućio bezbedno letenje na gotovo čitavom kontinentu.

Eurokontrol kaže da je zabrana letenja na snazi još samo u severnoj Škotskoj i delovima južne Norveške, Švedske i Finske. Vulkanski pepeo je od prošlog četvrtka doveo do otkazivanja oko 95 hiljada letova, zbog čega su na hiljade putnika ostale zatečene po aerodromima i hotelima.

Međunarodno udruženje avioprevoznika, IATA, nazvalo je tu situaciju "katastrofalnom," dodajući da su otkazivanja letova koštala avioprevoznike milijardu i 700 miliona dolara. Direktor pomenutog udruženja, Đovani Bizinjani, pozvao je vlade da pronađu način na koji bi mogle da kompenzuju gubitke aviokompanija.

Dve najveće evropske putničke agencije, Tomas Kuk i TUI, kritikovale su britansku vladu zbog zatvaranja britanskog vazdušnog prostora.

Britanska uprava za civilni vazdušni saobraćaj saopštila je da je glavna prepreka za obnavljanje letova bilo određivanje koliki procenat pepela u atomsferi je bezbedan za letenje. Naučnici kažu da letenje kroz oblake sa vulkanskim pepelom može da izazove gašenje avionskih motora u letu.

Vulkan koji je izazvao otkazivanje letova juče je i dalje je bio aktivan ali je izbacivao mnogo manje pepela.

XS
SM
MD
LG