Linkovi

Poseta pape Benedikta XVI Španiji


Papa Benedikt XIV prilikom dolaska u posetu Španiji
Papa Benedikt XIV prilikom dolaska u posetu Španiji

Papa Benedikt pozvao je Evropu da otvori sebe prema bogu i obnovi svoje hrišćanske korene.

Pontifik je govorio danas pred oko 7 hiljada ljudi, tokom mise na otvorenom prostoru u najsvetijem španskom gradu Santijagu de Kamposteli, prvom odredištu svoje posete jednoj od najliberalnijih evropskih zemalja. Papa je rekao okupljenima da Evropa mora da priđe bogu bez straha.

Tokom leta ka Španiji papa je oštrim rečima kritikovao ono što je nazvao sve snažnijim anticrkvenim raspoloženjem u toj, nekada pobožnoj rimokatoličkoj zemlji. On je tu situaciju uporedio sa onom iz 1930-tih godina, uoči španskog građanskog rata.

Po dolasku u Santijago de Kampostelu, rano jutros, papa je obišao katedralu iz 12. veka za koju se kaže da čuva ostatke Svetog Jovana apostola. Vernici su razdragano pozdravljali papinu kolonu automobila, duž 10 kilometara dugog puta od aerodroma do katedrale.

Španija je jedna od najliberalnijih zemalja Evrope. Tamošnja crkva bori se protiv zakona koje podržava socijalistička vlada premijera Hozea Luisa Sapatera, o brakovima između homoseksualaca, ubrzanog procesa razvoda i lakšeg odobravanja abortusa.

XS
SM
MD
LG