Linkovi

Kina upozorava SAD


Kina upozorava SAD
Kina upozorava SAD

Američki sekretarijat za finansije odložio je objavljivanje izveštaja o valutnim pitanjima u Kini i drugim zemljama. U saopštenju sekretarijata navodi se da izveštaj neće biti izdat dok se šefovi država, ministri finansija i guverneri centralnih banaka G20 i Azijsko-pacifičkog regiona ne sastanu u narednih nekoliko nedelja.

Sjedinjene Države, kako se očekivalo, trebalo je da odluče da li da u izveštaju o globalnim valutama i zvanično označe Kinu kao valutnog manipulatora

Američki zakonodavci i poslovni svet kritikuju Peking da veštački održava nisku vrednost juana, smanjujući na taj način cenu kineske robe na svetskom tržištu.

Portparol kineskog ministarstva za trgovinu, Jao Đijan, rekao je danas da nije pravedno kritikovati vrednost juana na osnovu kineskog trgovinskog suficita.

Kina je prošlog meseca zabeležila trgovinski suficit u iznosu 16 milijardi i 900 miliona dolara - oko 20 milijardi manje nego u avgustu - ali dovoljno veliki da podstakne nove zahteve da druga po veličina privreda u svetu dopusti slobodnu fluktuaciju vrednosti juana na međunarodnim finansijskim tržištima.

XS
SM
MD
LG