Linkovi

Imigracioni zakon bez kontroverznih odredbi


Guvernerka Arizone Džen Bruer, žučna pobornica strogog anti-imigracionog zakona, smatra presudu federalnog sudije "manjom preprekom na putu"
Guvernerka Arizone Džen Bruer, žučna pobornica strogog anti-imigracionog zakona, smatra presudu federalnog sudije "manjom preprekom na putu"

Samo nekoliko sati pre nego što je stupio na snagu kontroverzni imigracioni zakon u američkoj saveznoj državi Arizoni, sudija federalnog suda, Suzan Bolton u sredu je blokirala neke ključne delove tog zakona. Mnogi žitelji Arizone, većinom Latinoamerikanci, slavili su juče, a ovo takodje predstavlja i veliku pobedu za Obaminu administraciju i grupe za zaštitu imigranata i ljudskih prava. Sa druge strane, naravno, konzervativci se spremaju da podnesu žalbu na ovu odluku.

Za protivnike najstrožeg imigracionog zakona u Americi, juče je bio dan za slavlje. Oni drugi, koji podržavaju zakon, kažu da su novosti da diskutabilni delovi zakona neće danas stupiti na snagu, samo manja prepreku na putu.

“Znali smo da će u svakom slučaju jedna strana morati da podnese žalbu. Ovime samo počinje proces", izjavila je guvernerka Arizone Džen Bruer.

Federalni sudija, Suzan Bolton, u sredu je blokirala odredbe zakona koji pripadnicima policije daju ovlašćenja da, na osnovu sopstvene procene, provere imigracioni status svake osobe koja je privedena ili uhapšena. Stopirana je i odredba kojom bi imigranti bili obavezni da u svakom momentu imaju važeća dokumenta koja će potvrditi njihov legalan boravak u zemlji. Time bi takodje postalo nezakonito da bilo ko bez legalnog boravka traži posao na javnim mestima.

Zakonodavno telo države Arizone, u kojoj su na vlasti republikanci, pre 3 meseca usvojilo je ovaj strogi imigracioni zakon, koji je danas trebalo da stupi na snagu, nastojeći da tako prebace oko pola miliona ilegalnih imigranata preko granice i da prekinu lanac trgovine ljudima i drogom. Arizona se graniči sa Meksikom i na udaru je ilegalne imigracije i kriminala.

“Ne razumem tu odluku. Iznenadjen sam i razumem da je htela da blokira neke delove, ali ne i suštinu zakona koji će da utiče na mogućnost policije da obavlja svoj posao. Opet se federalna vlada meša i sudija, koju je postavio predsednik, ne poštuje želju stanovnika Arizone”, priča Dejvid Gauan, republikanski kongresmen iz Arizone.

Sudija Suzan Bolton kaže da je presudila na ovaj način jer “postoji velika mogućnost da bi policajci pogrešno hapsili legalne imigrante” kao i da bi povećanje broja legitimisanja i privodjenja opteretilo federalni budžet čija su sredstva potrebna za druge stvari.

“Bitka svakako nije završena. Sledeći korak je da o ovom zakonu raspravlja federalni Apelacioni sud, a zatim, najverovatnije, Vrhovni sud”, ocenjuje profesor na Univerzitetu Kalifornije, Ervin Čemerinski.

Iako više od 60 odsto Amerikanaca podržava strogi anti-imigracioni zakon u Arizoni to nije bio razlog da latinoamerička zajednica širom Sjedinjenih Država ne uživa u momentu pobede.

“Ovo je dobar dan za mene i druge. Smatram da bi trebalo da postoji jedinstvo medju svim stanovnicima Arizone. Volim Amerikance, volim zakonodavce i volim isto što i oni – svoju porodicu i Ameriku”, kaže Rozamaria Soto, imigrantkinja bez dokumenata.

“Moja reakcija je da to nepravedno prema zajednici koja najviše ispašta u Arizoni. Moja majka je to najbolje rekla – vreme da se imigranti spakuju i pošalju nazad je pre nego što su vam očistili kuću, skuvali hranu i brinuli o starima 20 godina, a ne posle toga”, smatra Toj Sjoberg iz Finiksa, Arizone.

Odredba koja je ostala u zakonu, i time danas stupila na snagu, je da je nezakonito zapošljavati ilegalne imigrante. Takodje, novim zakonom Arizoni je sada dozvoljeno da ne dozvoli gradovima u toj državi da postanu tzv. prihvatilišta, što je protivno federalnom imigracionom zakonu.

Američki predsednik Obama rekao je da je zakon države Arizone “obmanjujući” dok su drugi upozorili da bi sporne odredbe zakona mogle da navedu policiju na rasno profilisanje.

XS
SM
MD
LG