Linkovi

Obama kritikuje imigracioni zakon Arizone


Američki predsednik Barak Obama snažno je kritikovao novi, oštriji imigracioni zakon koji je u petak usvojen u jugozapadnoj državi Arizoni.

Obama ocenjuje da zakon Arizone, koji ilegalne imigrante u toj državi tretira kao kriminalce, preti da potkopa osnovne principe pravednosti koji se neguju u SAD. Pored ostalih mera, novi zakon zahteva od imigranata u Arizoni da stalno nose svoje prijave boravka i od policije traži da ispituje gradjane, ako postoji razlog za sumnju da su ilegalni imigranti.

Guvernerka Džen Bruer, koja je potpisala zakon, izjavila je da će se njime gradjani Arizone zaštititi od porasta zločina koji se dogadjaju duž granice sa Meksikom.

Protivnici zakona tvrde da on vodi rasnom profilisanju gradjana, i primorava policajce da sumnjiče osobe na osnovu rasne ili etničke pripadnosti. Obama ističe da je dao upustva svojim saradnicima da ispitaju legalnost zakona koji je usvojen u Arizoni.

Obama smatra da SAD treba da sprovedu reformu imigracionih zakona na nacionalnim nivou, jer će u protivnom otvoriti vrata, kako se izrazio “neodgovornosti drugih.” Američki sekretarijat za unutrašnju bezbednost procenjuje da u SAD boravi najmanje 10 miliona ilegalnih imigranata.





XS
SM
MD
LG