Linkovi

Šumski požari zahvatili Arizonu


Područje Arizone zahvaćeno požarom
Područje Arizone zahvaćeno požarom

19 vatrogasaca stradalo u vatrenoj stihiji u Arizoni

Američki funkcioneri navode da je tim od 19 vatrogasaca stradao juče u borbi sa vatrenom stihijom u Arizoni.

Američko udruženje vatrogasaca potvrdilo je njihovu smrt na svojoj Fejsbuk stranici. Funkcioner za šumska područja u Arizoni, Art Morison, izjavio je za CNN da su ti vatrogasci bili elitna jedinica. On je ukazao da ih je požar izgleda savladao i dok su drugi vatrogasci stigli članovi pomenutog tima su već stradali.

U požaru koji se brzo širi u blizini malog grada Jarnela oko 130 kilometara severozapadno od Feniksa izgorelo je čak 800 hektara šuma od petka, a uništeno je nekoliko zgrada. Preko 200 vatrogasaca se bori sa tom vatrenom stihijom.

Predsednik Obama koji je u poseti Africi, izdao je rano jutros saopštenje u kojem postradale vatrogasce naziva „herojima“. Predsednik je rekao da se on i Mišel Obama pridružuju svim Amerikancima i da su u „mislima i molitvama sa porodicama tih hrabrih vatrogasaca i onih čiji životi su poremećeni tom užasnom tragedijom.“

Izdato je naredjenje za evakuaciju Jarnela i drugih obližnjih gradova. Funkcioneri ukazuju da požar preti stotinama domova.

Arizona i susedne zapadne države Kalifornija i Nevada je zahvatio ekstremno vruć talas. Temperature su dostigle rekordno visoki nivo i izdata su upozorenja na ekstremnu vrućinu u čitavom tom regionu.
XS
SM
MD
LG