Linkovi

Osuda mešanja Irana u arapske poslove


Sednica ministara spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu
Sednica ministara spoljnih poslova zemalja članica Arapske lige u Kairu

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah bin Zajed Al Nahjan tokom obraćanja okupljenima na hitnom sastanku Arapske lige optužio islamsku republiku da namerno nije zaštitla diplomatska predstavništva Saudijske Arabije u svojoj zemlji...

Ministri inostranih poslova Arapske lige optužili su Iran da se meša u unutrašnje poslove arapskih zemalja i podstiče nemire u regionu. Šefovi diplomatije arapskih zemalja, na jučerašnjem sastanku u Kairu takođe u osudili iransku vladu, jer nije zaštitila saudijsku ambasadu u Teheranu tokom anti saudijskog protesta prošle nedelje posle pogubljenja istaknutog šiitskog sveštenika Nimra al-Nimra u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski zvaničnici su okrivili iransku vladu za podsticanje protesta zapaljivom anti-saudijskom retorikom i prekinuli diplomatske odnose sa Teheranom. Neki od saudijskih saveznika su ubrzo učinili isto, dok su drugi povukli svoje ambasadore iz Teherana.


“Sastanak ima za cilj afirmaciju pune arapske podrške Saudijskoj Arabiji i osudi napada na ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu i konzulat u Mašadu", ističe Nabil Al-Arabije, generalni sekretar Arapske lige.

Arapski lideri imaju dugu listu žalbi protiv Teherana, uključujući iransko mešanje u Iraku, Siriji, Jemenu, Bahreinu i Libanu.

“Iran ne okleva da koristi sektašku kartu da bi dominirao u region. Meša se u
unutrašnje poslove arapskih zemalja pretnjama i pružanjem podrške
ekstremističkim grupama, obukom i naoružavanjem terorista, i stvaranjem milicija koje šire haos, nasilje i nesigurnost u regionu”,
navodi šef diplomatije UAE, Šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan.

Lideri Arapske lige pozvali su Teheran da odbaci teror i sarađuje sa svojim susedima. Generalni sekretar Arapske lige prošle nedelje je upozorio Iran da otuđivanjem od arapskih suseda ide u prilog najvećem neprijatelju u region.

“Nesumnjivo je da Izrael ima najveću korist od svega što se dešava u regionu, I nije isključeno da stoji iza puno toga .”

Iran je pod sankcijama, koje bi uskoro mogle da budu ublažene na osnovu nuklearnog sporazuma potpisanog sa šest svetskih sila prošle godine.

Američka mornarica je u subotu objavila video snimak napravljeni iz helikoptera, na kome se vidi kako iranska vojska lansiranja projectile u blizini američkog nosača aviona Hari Truman u Arapskom zalivu krajem decembra.

Teheran je demantovo bilo kakvu umešanost u lansiranje projektila, i osudio američke planove za uvođenje novih sankcija Iranu zbog balističkog programa. Lideri Arapske lige su signalizirali da bi mogli da se založe za uvođenje dodatnih sankcija Iranu.

“Sada zajedno sa međunarodnom zajednicom radimo na tome da jasno predočimo Iranu da je metod kojim se služio 35 godina neprihvatljiv. Takođe razmatrano eventualne dodatne mere koje treba preduzeti ukoliko Iran nastavi sa svojom sadašnjom politikom”, ističe Adel al-Džubeir, šef saudijske diplomatije .

Ujedinjene nacije poslale su u Teheran specijalnog izaslanika za Siriju da traži potvrdu da trenutne diplomatske razmirice neće poremeti sirijske mirovne pregovore. Zajedno sa Rusijom, Iran je glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara Al Asada, koji vodi krvavi rat protiv opozicije već pet godina.

XS
SM
MD
LG