Linkovi

Francuska istraga: Arafat nije otrovan


Palestinci nose sveće i poster sa likom Jasera Arafata
Palestinci nose sveće i poster sa likom Jasera Arafata

U izveštaju, čiji je sadržaj juče “procurio” u javnost, navodi se da najnovija otkrića francuskog tima pokazuju da je Jaser Arafat umro od “opšte infekcije.”

Udovica Jasera Arafata saopštila je da su francuski naučnici, posle iscrpne istrage uzroka smrti bivšeg palestinskog lidera, isključili mogućnost da je Arafat otrovan radioaktivnim polonijumom. Više detalja u izveštaju Majka Ričmana.

U izveštaju, čiji je sadržaj juče “procurio” u javnost, navodi se da najnovija otkrića francuskog tima pokazuju da je Jaser Arafat umro od “opšte infekcije.” Taj izveštaj je suprotan nalazima švajcarskih naučnika da je, analizom Arafatovih posmrtnih ostataka, otkrivena “neočekivano visoka aktivnost” polonijuma, i da palestinski lider verovatno nije umro prirodnom smrću.

Njegova udovica, Suha Arafat, izjavila je da je “duboko potrešena” zbog kontradiktornih zaključaka, ali nikoga nije okrivila za Arafatovu smrt.

Jaser Arafat umro je u Parizu 2004. u 76. godini, nakon što je posvetio život borbi protiv Izraela u ime palestinske nezavisnosti. Kritičari su ga optuživali da je organizovao brojne terorisitčke napade na jevrejsku državu.

Na ovom arhivskom snimku vidimo ga u Bejrutu 1982., pošto je Izrael izvršio invaziju na Liban reagujući na prekogranične napade.

"Ovo je deo našeg dugog marša ka nezavisnosti, ka prestonici naše države Palestine – Jerusalimu.”

2001. godine, posle talasa samoubilačkih napada, Izrael je Arafata praktično držao u kućnom pritvoru u njegovom sedištu na Zapadnoj obali. Arafat je osudio izraelsku opsadu njegovog štaba:

"Apelujem na medjunarodnu zajednicu, na svet, da zaustavi agresiju protiv našeg naroda, ovu danonoćnu vojnu eskalaciju, ovo ubijanje.”

Kada mu se zdravlje pogoršalo, Izrael je dozvolio da Arafat bude prebačen u francusku vojnu bolnicu u Parizu u oktobru 2004., gde je preminuo mesec dana kasnije. Naučnici su pokušali da utvrde uzrok smrti Arafata i da li je polonijum imao ulogu u tome. Palestinski zvaničnici tvrde da je on ubijen, a neki optužuju Izrael. Medjutim, jevrejska država sve vreme odbacuje te optužbe.

Izrael je juče saopštio da nije iznenadjen izveštajem o nalazima francuskih naučnika.
XS
SM
MD
LG