Linkovi

Arapi nezadovoljni politikom SAD


Odnos prema Sjedinjenim Državama u arapskom svetu i dalje je nepovoljan
Odnos prema Sjedinjenim Državama u arapskom svetu i dalje je nepovoljan

Najnovije istraživanje javnog mnjenja u arapskom svetu pokazuje da većina ispitanika ne podržava predsednika Baraka Obamu i da je razočarana američkom politikom na Bliskom Istoku. Prema istom istraživanju, Arapi veruju da Iran želi da se domogne nuklearnog oružja, ali ujedno podržavaju pravo Irana da razvija svoj nuklearni program.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja koje su sproveli Univerzitet države Merilend i Centar za ispitivanje javnog mnjenja „Zogbi internešenal“, obuhvata pitanja koja su važna Arapima na Bliskom Istoku. U novije vreme, takva istraživanja se sprovode jednom godišnje u Egiptu, Jordanu, Libanu, Maroku i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Rezultati se ne odnose na pojedinačne zemlje, nego odražavaju kolektivno mišljenje u regionu.

Iako odnos prema Sjedinjenim Državama ostaje nepovoljan, oko 20 odsto ispitanika se izjasnilo da je najzadovoljnije američkom politikom prema islamu.

„Amerika i islam se uzajamno ne isključuju, niti su suparnici“, kazao je predsednik Obama u Kairu.

Prošle godine, popularnost predsednika Obame u arapskom svetu bila je visoka, jer je polagana nada u njegovu politiku prema Bliskom Istoku. Međutim, ove godine oko dve trećine ispitanika izražava nezadovoljstvo predsednikom. Ken Polk je ekspert u Institutu Brukings, ovde u Vašingtonu.

Veliki broj Arapa je nezadovoljan pasivnošću Obamine administracije u pogledu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Frustracija postoji zato što je predsednik u početku obećao da će snažno pogurati izraelsko-arapski mirovni proces, ali Arapi smatraju da nije ispunio to obećanje.“

Profesor na univerzitetu države Merilend Šibli Telhami
Profesor na univerzitetu države Merilend Šibli Telhami

Profesor na Univerzitetu države Merilend, Šibli Telhami, koji je vodio istraživanje javnog mnjenja, kaže da ostaje otvoreno još jedno pitanje.

„Za 27 odsto ispitanika to pitanje je Irak, kojim su nezadovoljni jer je nestabilan i nema vladu. Mislim da su zadovoljni odlukom Amerike da se povuče iz Iraka. Sve ankete ukazuju da arapska javnost želi da američke snage napuste Irak.“

Palestinsko-izraelski konflikt je i dalje problem kojim su Arapi najviše razočarani. Većina prihvata dvo-državno rešenje zasnovano na granicama pre izraelsko-arapskog rata 1967. Međutim, mnogi ne veruju da će Izrael prihvatiti takav ishod.

Većina ispitanika veruje da Iran nastoji da se domogne oružja za masovno uništenje. Međutim, Arapi sada misle da Iran ima pravo na svoj nuklearni program i da ne bi trebalo da bude pod pritiskom da ga prekine. Više od polovine kaže da bi nuklearni Iran bio više nego pozitivan za Bliski Istok. Telhami dodaje da Arapi ne veruju da bi Iran zaista upotrebio to oružje. On kaže da arapsko reagovanje odražava nezadovoljstvo američkom politikom.

„Kada su zadovoljni američkom inostranom politikom, ispitanici su mnogo oštriji prema Iranu. Tako je u prošlogodišnjoj anketi samo 29 odsto ispitanika reklo da bi Iran sa nuklearnim oružjem bio dobar za Bliski Istok. Ove godine, u kojoj su dvetrećine ispitanika pesimistične u pogledu američke inostrane politike, veći procenat ispitanika nego lane kaže da bi možda bilo bolje kada bi Iran imao nuklearno oružje.“

Istraživanje obrađuje i podatke o gledanosti televizijskih emisija i korićenju interneta, koje je i dalje u ekspanziji. Većina je rekla da prati nekoliko televizijskih izvora, sa Al Džezirom na prvom mestu. Više od polovine je reklo da gotovo svakodnevno prati američke i evropske filmove i muziku.


XS
SM
MD
LG