Linkovi

Arapska liga ponovo o Siriji


Posmatrači Arapske lige u Al-Sabilu, u pokrajini Dara, 3. januara 2012.
Posmatrači Arapske lige u Al-Sabilu, u pokrajini Dara, 3. januara 2012.

Ministri članica Arapske lige planiraju da u subotu u Kairu razmotre izveštaj posmatračkog tima o tome da li se Sirijska vlada pridržava obećanja da će prekinuti obračun sa učesnicima desetomesečnog bunta u zemlji. Grupa od 70 posmatrača Arapske lige, koje predvodi sudanski general, boravi u Siriji od prošle nedelje, uprkos porastu nasilja.

Egipatska novinska agencija je saopštila da je danas iz Kaira krenulo u Siriju još 14 posmatrača, uglavnom Iračana. Sirijska organizacija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, javila je Glasu Amerike da su pripadnici vladinih snaga danas ubili 21 osobu u raznim delovima zemlje, većinom snajperskim puškama. Navodi se da je 11 ljudi poginulo u regionu Hame, a ostali u Homsu, Idlibu, predgrađima Damaska i Dari.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil Elarabi je priznao da su snajperi i pucnjava i dalje opasni u sirijskim gradovima. Sirijska opozicija kritikuje posmatračku misiju, tvrdeći da ona sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu daje pokriće da nastavi gušenje bunta protiv svoje 11-ogodišnje autokratske vladavine. Elarabi brani posmatrače i tvrdi da su oni obezbedili ključne ustupke kao što su oslobađanje političkih zatvorenika i povlačenje tenkova iz gradova u kojim opozicija organizuje proteste.

Komandant sirijskih pobunjenika Rijad al-Asad je izjavio za agencviju „Rojters“ da će njegove snage pojačati dejstva ukoliko posmatrači Arapske lige do kraja nedelje ne postignu napredak u prekidanju nasilja. Predsednik Asad je izložen sve većem pritisku Zapada, a francuski predsednik Nikola Sarkozi ga je danas pozvao da podnese ostavku zbog „odvratnog masakra“ nad sirijskim narodom. Sarkozi je istakao da bi Sirijcima trebalo omogućiti da izaberu sopstvenu sudbinu.

XS
SM
MD
LG