Linkovi

Hirurški roboti su sve popularniji


Hirurgija na daljinu uz pomoć robota sve češće se primenjuje u operacionim salama u Americi
Hirurgija na daljinu uz pomoć robota sve češće se primenjuje u operacionim salama u Americi

Hirurzi kažu da im robotizovane mašine za operacije olakšavaju posao ali ima i izveštaja o nezgodama

Robot sa nekoliko ruku nazvan Da Vinči prošle godine je upotrebljen u više od 370 hiljada operacija. Kada se tome dodaju operacije u drugim zemljama cifra se penje na gotovo pola miliona - trostruko više nego pre četiri godine.

Ali taj uspon takođe je povećao broj izveštaja o problemima, uključujući nekoliko smrtnih slučajeva potencijalno povezanih sa tim uređajem.

Stanovnik Čikaga, Huan Fernandez, umro je 2007. od komplikacija posle operacije uz pomoć robota.

“Zdravlje mu se pogoršavalo, imao je infekciju koja se proširila i uzrokovala njegovu smrt”, kaže advokat porodice Fernandez, Ted MekNabola.

Tokom operacije na slezini Fernandezu su slučajno zasečena creva. Njegova porodica se obratila sudu i dobila poravnanje.

Hirurgu koji ga je operisao to je bila prva operacija uz pomoć robota Da Vinči. MekNabola kaže da to možda nije bilo neophodno.

“To je kao da koristite šleper za prevoz jedne kutije sa mlekom”, kaže on.

Gotovo četvrtina američkih bolnica ima bar jedan uređaj Da Vinči koji se koristi u operacijama na prostati, žučnoj kesi, crevima, srčanim zaliscima kao i u transplantacijama organa.

Hirurzi kažu da ih sedenje za komandama robota ispred kompjuterskog monitora mnogo manje zamara od stojanja u operacionoj sali. Takođe, robotizovani instrumenti nisu podložni podrhtavanjima ruku, kaže doktor Pjer Guilanoti, šef odeljenja za robotizovanu hirurgiju u bolnici Univerziteta države Ilinois.

“Unutar pacijenta male robotizovane ruke ne podrhtavaju pa je preciznost i perfekcija podvezivanja krvnih sudova i rukovanja tkivima apsolutna”, kaže doktor Guilanoti.

Pristalice ističu da pacijenti mogu ranije da odlaze na kućno lečenje nego posle operacija sa većim rezovima. Neki hirurzi kažu da je ovaj metod naročito pogodan za operacije na veoma gojaznim osobama.

Mnoge američke bolnice agresivno reklamiraju robitizovane operacije, a neki lekari kažu da pacijenti sve češće traže da budu operisani na taj način.

Međutim, pojedini analitičari zdravstvene politike strahuju da tu popularnost više podstiču reklame nego ubedljivi dokazi da je robotizovana hirurgija bolja za pacijente. Doktor Marti Makari je hirurg u bolnici Džouns Hopkins i autor knjige “Bez polaganja računa”.

“Ovaj robot omogućava superiorni hirurški pristup u nizu procedura. Ali čitava ova popularnost podstaknuta je tržišnim motivima, a ne njegovom kliničkom superiornošću, kađe doktor Makari.

Agencija za kontrolu hrane i lekova otvorila je istragu zbog povećanog broja izveštaja o nevoljama sa robotom Da Vinči. U mnogima od tih slučajeva pacijenti nisu bili povređeni, ali bilo je i nekoliko ozbiljnih problema.

Kalifornijska kompanija Intuitive Surgical, Inc, koja proizvodi sistem Da Vinči kaže da je povećanje broja prijavljenih problema uzrokovano promenom načina na koji se problemi prijavljuju. Međutim, doktor Makari tvrdi da se oni nedovoljno prijavljuju i da je neophodna standardizacija obučavanja hirurga u upotrebi robota Da Vinči.

“Sada je to divlji zapad. Neki hirurg posmatra jednu ili dve operacije i onda sam počne to da radi”, kaže Makari.

Komplikacije su moguće u svim vrstama hirurških intervencija i za sada nema čvrstih dokaza da su one češće u robotizovanim operacijama, ali Agencija za kontrolu hrane i lekova upravo to želi da utvrdi.
XS
SM
MD
LG