Linkovi

Odbrana od poplava duž američkih obala


Mnoge kuće na obalama država Njujork i Nju Džersi poplavio je plimski talas izazvan uraganom Sendi
Mnoge kuće na obalama država Njujork i Nju Džersi poplavio je plimski talas izazvan uraganom Sendi

Uragan Sendi pružio je vredne podatke urbanistima i zakonodavcima u Kaliforniji koji nastoje da zaštite tamošnje obale od sličnih katastofa

Superoluja Sendi žestoko se obrušila na američku Istočnu obalu. Na drugoj strani Amerike grad San Francisko je okružen vodom sa tri strane dok stručnjaci kažu da će u narednih 50 do 100 godina vremenske nepogode verovatno postati češće nego do sada.

Prema Nacionalnom istraživačkom savetu, do 2100. godine nivo mora u Kaliforniji porašće za prosečno jedan metar. Ako ne budemo smanjili oslobađanje ugljendioksida najdramatičniji efekti klimatskih promena postaće stvarnost, upozorava istraživač Pacifičkog instituta u Ouklandu, Metju Hiberger.

„Mislimo da će doći do pojačanih poplava, posebno tokom tih retkih nepogoda. Često se govori o „stogodišnjoj poplavi“ koja ima jedan odsto šanse da se pojavi bilo koje godine. Oni koji sada nisu u rizičnom području odjednom će se naći u njemu“, kaže Hiberger.

San Francisko se već sada priprema za kombinaciju višeg nivoa mora i ekstremnih vremenskih nepogoda utvrđivanjem i podizanjem obalskih barijera i drugih građevina. Donet je i zakon za obaveznu procenu rizika od klimatskih promena svake dve godine. Mape pokazuju da se mnoga područja podložna ekstremnim poplavama nalaze u čuvenoj Silikonskoj dolini.

Lučka uprava San Franciska, koja održava gradske obale, brine o istorijskim objektima kraj nje i utvrđuje zaštitne bedeme. Planovi za obnovu šetališta duž ulice Branan, na istočnoj obali zaliva, nedavno su dopunjeni kako bi se uzeli u obzir povećanje nivoa mora i potencijalni uticaj talasa, kaže glavni urbanista Lučke uprave, Den Hodap.

„Niz studija o mogućem povišenju nivoa mora po obodu zaliva predvodi Komisija za konzervaciju i razvoj, zajedno sa drugim regionalnim agencijama. Svi zajedno želeli smo da vidimo kako bi obala mogla da izgleda 2050. i 2100. godine i šta bi trebalo da planiramo za budućnost“, kaže Hodap.

Istovremeno Lučka uprava ima na umu prirodnu sredinu i u tim građevinskim poduhvatima koristi lokalno nabavljene obnovljive materijale, u čijoj pripremi je oslobođeno manje ugljendioksida. Hodap kaže da je važno gledati još dalje u budućnost.

„Morali bismo da usvojimo politiku koja osigurava da svi budući projekti uzimaju u obzir projektovani rast nivoa mora. Šetalište duž ulice Branan projektovano je da traje 75 godina, duže nego slični projekti. Takve stvari nam omogućavaju da gledamo dalje u budućnost“, kaže Hodap.

Lepa kalifornijska obala jedna je od njenih najvećih bogatstava ali klimatske počele su da je ugrožavaju. Na žalost, samo vreme će pokazati da li su rbanisti i zakonodavci učinili dovoljno da je zaštite.
XS
SM
MD
LG