Linkovi

Venera dobila meteorološki satelit


Japanski meteorološki satelit Akatsuki putovao je osam meseci do Venere
Japanski meteorološki satelit Akatsuki putovao je osam meseci do Venere

Jedna japanska svemirska sonda stigla je do Venere i ulazi u njenu orbitu, odakle će dve godine snimati klimatske promene na toj planeti. Prvi Venerin meteorološki satelit, Akatsuki, lansiran 20. maja, opremljen je sa nekoliko specijalnih kamera koje bi trebalo da prodru kroz guste oblake u venerinoj atmosferi.

Japanska svemirska agencija JAKSA lansirala je jednom raketom dve letelice. Klimatski orbiter Akatsuki je meteorološki satelit, dok je IKOROS sonda sa pogonom na sunčev vetar.

Masato Nakamura je na čelu grupe odgovorne za projekat AKATSUKI.

"Akatsuki leti po planu i u Venerinu orbitu će ući 7. decembra", kaže Nakamura.

AKATSUKI će ostati dve godine u elipsastoj orbiti koja će ga približavati na svega 300 kilometara od površine Venere. Glavni cilj je nalaženje odgovora na pitanje šta uzrokuje takozvanu super rotaciju Venerine atmosfere. Sonda je opremljena sa 5 kamera za 5 posebnih segmenata spektra, od infracrvenog do ultraljubičastog. Naučnici u svemirskom centru Sagamihara nadaju se da će im njihovi snimci pomoći da stvore trodimenzionalnu mapu površine Venere.

Kako objašnjava Masato Nakamura kamere su proverene kada je letelica bila daleko od zemlje.

"Na tačno 25 hiljada kilometara satelit je okrenut ka zemlji i kamere su napravile seriju snimaka", kaže Nakamura.

Japansko svemirsko jedro Ikoros
Japansko svemirsko jedro Ikoros

Dok se Akatsuki približavao Veneri, sonda IKOROS, već je ispunila svoj najvažniji zadatak - razvijanje jedra od tankog materijala površine 20 kvadratnih metara, koje hvata čestice emitovane od sunca. Vođa tog projekta je doktor Mori Osamu.

"Ideja o solarnoj jahti odavno postoji u naučnoj fantastici, a ovo je prvi put da je pretvorena u stvarnost", rekao je doktor Osamu.

U ovom trenutku letelica IKOROS kreće se brzinom od 360 kilometara na sat i već je na pola puta do Venere. Ako se pokaže uspešnim, taj način pogona, kombinovan sa jonskim motorom na struju dobijenu iz solarnih ćelija, biće upotrebljen za buduća istraživanja Jupitera.

XS
SM
MD
LG