Linkovi

Sojuz poleće sa Ekvatora


Ruske rakete tipa Sojuz uskoro će početi da poleću sa uzletišta Evropske svemirske agencije ESA, u Francuskoj Gijani
Ruske rakete tipa Sojuz uskoro će početi da poleću sa uzletišta Evropske svemirske agencije ESA, u Francuskoj Gijani

Uz zaglušnu buku rakete tipa Sojuz poletale su sa rampe u Bajkonuru, u Kazakstanu, sa posadama za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ali sledeća raketa Sojuz poleteće iz svemirskog centra Evropske svemirske agencije ESA, u Francuskoj Gvajani, koja je za nju sagradila novu, pokretnu lansirnu rampu. Kasnije ove godine, modernizovana verzija te rakete prvi put će poleteti odavde, daleko od Bajkonura.

Didije Kulon je menadžer programa Sojuz u ESI:

"Baza rampe je sasvim završena. Sa zadnje strane možete da vidite pokrenu platformu koja je takođe gotovo dovršena. Raketa je već sastavljena u hangaru. Sada samo čekamo da je prebacimo do odredišta, sprovedemo testove, a zatim i prvo lansiranje", kaže Kulon.

Sojuz ima dugu istoriju. Rakete tog tipa nosile su i Sputnjik i prvog kosmonauta Jurija Gagarina. Sa njima će ovo uzletište, kojima upravlja konzorcijum Arijenspejs, dobiti raketu nosača srednje klase. Nova generacija zvana Sojuz 2 može da ponese u orbitu do tri tone tereta, skoro dvostruko više nego 1700 kilograma koliko je nosila prethodna.

Ali nije reč o jačim motorima. Gijana je je samo 500 kilometara severnije od ekvatora, na kome je ugaona brzina obrtanja zemlje oko 460 metara u sekundi, što znatno olakšava uzletanje.

Još jedna novina je to što su u Bajkonuru rakete Sojuz spajane sa tovarom u horizontalnom položaju pa tek onda uzdizane. Uzletište u Gijani opremljeno je mobilnom platformom na kojoj se kapsula sa tovarom dodaje dok je raketa u vertikalnom položaju.

Prednost pokretnog kućišta je i u tome što na galerijama omogućava pristup raznim delovima rakete nosača.

Na uzletištu u Gijani dovršena je i druga platforma za lansiranje evropskih raketa tipa Vega, pomoću kojih se u orbitu postavljaju razni sateliti. Mišel Debren je funkcioner ESE koji radi na tom projektu.

"Što se tiče lansirne rampe - sve je spremno. Raketa je finalizovana. Prvi stepen je već sastavljen ovde u Gijani, a drugi i treći su u Evropi, spremni za slanje u Gijanu", kaže Debren.

Raketa Vega može da ponese tonu i po tereta. Ova maketa prvog stepena sagrađena je radi uvežbavanja i testiranja, a sklapanje istinske rakete počeće uskoro.

Sa raketama Arijen pet, Sojuz i Vega, uzletište Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gijani od sada će biti sposobno da u svemir lansira sve vrste svemirskih letelica - od malih komunikacionih i naučnih satelita do kapsula sa teretom i ljudskom posadom.

XS
SM
MD
LG