Linkovi

Povratak cepelina


Letelica "aeroskraft" moći će da ponese 50 tona tereta
Letelica "aeroskraft" moći će da ponese 50 tona tereta

Vazdušni brod kompanije Aeros korporejšn, nazvan "aeroskraft", moći će da ponese više od 50 tona tereta i da preleće hiljade kilometara.

Uz finansijsku pomoć američkog Sekretarijata za odbranu prototip se sada gradi u jednom hangaru, nedaleko do Los Anđelesa, koji je mornarica nekada koristila za svoje osmatračke cepeline napunjene helijumom. Model je dug 75 i širok 30 metara, a trebalo bi da poleti krajem iduće godine.

Edvard Pevzner iz kompanije Aeros kaže da će brod leteti daleko.

"Do severa Kanade, do Aljaske, gde se traga za naftom i gasom. Kao i do oblasti Amazona ili po slabo razvijenim područjima Afrike", kaže Pevzner.

Aeronautički inženjer Tim Keni kaže da je tajna u novoj tehnologiji koja omogućava podizanje i spuštanje bez dodavanja ili odbacivanja balasta. Brod je nekada lakši, a nekada teži od okolnog vazduha.

"Čitav brod biće ispunjen helijumom, dok će u središtu biti sistem za kontrolu uzdizanja", kaže Keni.

Kada je helijum razređen brod se podiže, a kada se komprimuje brod se spušta na zemlju. Kretanje i promena pravca kontrolisaće se motorima sa propelerima. Inženjer Tim Keni kaže da su u konstrukciji takođe upotrebljeni novi materijali.

Povratak cepelina
Povratak cepelina

"Pronalasci novih kompozitnih materijala zaista su motivisali ovu industriju. Ti materijali sada se kombinuju sa alumunijumom za građenje vrlo lakih konstrukcionih elemenata", kaže Keni.

Ako sve bude teklo po planu, kroz nekoliko godina na nebu bi mogle da se pojave i veće letelice tog tipa. Zainteresovane su i vojska i industrija. Jedna od mogućih primena je prenos delova turbina za elektrane na vetar, koje se grade na teško pristupačnim mestima. Ako se dokaže da su pouzdani za prevoz tereta, u daljoj budućnosti ovakvi cpelini mogli bi da se koriste i za prevoz putnika.

XS
SM
MD
LG