Linkovi

Auto tržište 2011.


Jaguar C-X75 sa zasebnim električnim pogonom za svaki točak
Jaguar C-X75 sa zasebnim električnim pogonom za svaki točak

Automobili na čisto električni i benzinsko-električni, takozvani hibridni pogon, postepeno prodiru na svetska tržišta. Po svemu sudeći, iduća godina će biti godina zelenih automobila.

Novom trendu nisu odoleli ni automobili za kupce kojima su troškovi za benzin zanemarljivi. Ali i u tom domenu, luksuzna vozila razmeću se snagom i brzinom.

"Jaguar u štandu do nas, od 300 hiljada dolara, je električni superauto, kome do 100 kilometara na sat trebaju samo 3,2 sekunde. Sa jednim rezervoarom može da pređe do Las Vegasa i natrag", kaže direktor komunikacija na losanđelskom auto salonu, Brendan Flin.

Jaguar CX75 ima četiri elektromotora - po jedan za svaki točak - ukupno 780 konjskih snaga.

Što se tiče vozila pristupačnijih običnim potrošačima, jedan od interesantnijih je Nisanov model lif, čija prodaja će početi početkom 2011. Mark Peri je direktor planiranja.

"Ovo je prvi pristupačan auto u svetu bez ikakvog izduva, bez benzina ili nafte. Nema odlazaka na pumpu, nema promena ulja, čak nema ni auspuh", kaže Peri.

Mnoge potencijalne kupce brine moguć domet vozila sa pogonom na baterije. Američki Ševrolet smatra da je njegov model Volt pravi odgovor na to. Ričard Džejms je menadžer komunikacija za zapadnu američku obalu, u Dženeral motorsu.

"Ovo vozilo omogućava da, ako imate punu bateriju, pređete do 80 kilometara. Posle toga automatski se pali benzinski motor koji okreće generator za punjenje baterije, što omogućava da se pređu još 563 kilometra", kaže Džejms.

Volt je ovoga meseca počeo da stiže u prodavnice sa cenom od oko 40 hiljada dolara.

Evropski proizvođači takođe najavljuju električne modele. Pežoov iOn i njemu srodni Citroen C-zero su vozila za kratke vožnje po gradu. Baterija im se napuni za 6 sati, ali da se napuni 80 odsto treba samo pola sata. Domet im je oko 130 kilometara. U stvari, ovakva manja vozila biće glavni hit u 2011, kaže autonovinar Ričard Horman.

"Kada sam počinjao na ovom polju, automobili i kamioneti bili su svake godine sve veći. A sada, Krajzler će prodavati čak i mali Fiat 500. Automobili su sve manji i sve štedljiviji", kaže Horman.

Francuski Reno najavljuje za iduću godinu proizvodnju električne verzije svog modela Fluens ZE, dok u međuvremenu priprema model Tvizi, za koji Renoov zamenik direktora za električna vozila, Matje Tenebaum, tvrdi da nije eksperimentalno vozilo.

"To uopšte nije prototip već istinski auto, koji će se prodavati u roku od godinu dana i sada radimo na dizajnu te serije", kaže Tenebaum.

Tvizi se kao motorcikl naginje u krivinama, a male dimenzije čine ga idealnim za gradski saobraćaj. Domet mu je oko 100 kilometara, dok se baterija puni za tri i po sata.

Na kraju, u švedski Volvo namerava da iduće godine ponudi svoj električni model C30 DRIVe, a za 2012. planira dizelelektrični hibrid. Svi proizvođači priznaju da su električna vozila u startu skuplja ali kažu da će se zbog manje potrošnje i jeftinijeg održavanja na kraju isplatiti.

XS
SM
MD
LG